Russland truer Norge

På en pressekonferanse gikk Russland hardt ut mot Norges beslutning om å skjerpe Forsvarets beredskap, og avsluttet tordentalen med å true Norge.

Det russiske utenriksdepartementet går hardt ut mot Norge og Vesten under en pressekonferanse onsdag 2. november. Video: Reuters Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Onsdag formiddag avholdt talsperson Marija Zakharova for Russlands utenriksdepartement en pressekonferanse. Der tok hun for seg Norges beslutning om å skjerpe Forsvarets beredskap, før hun truet Norge med at «enhver uvennlig handling vil bli møtt med et passende svar».

Zakharova ble gjengitt av tolken på følgende måte:

- Vi la merke til at Norge skjerpet Forsvarets beredskap 1. november. Det ville ikke ha brydd oss, hadde det ikke vært for én ting: De uttalte at dette grepet skyldes Russlands handlinger, som de mener at har forårsaket denne farlige situasjonen. Nei, dette skyldes ikke våre handlinger, det skyldes deres handlinger – dere i Vesten.

- Dere er en del av en annen allianse og en annen union enn oss. Det er dere som har destabilisert det europeiske kontinentet, og dere har gjort dette i mange år.

FINGER-INNRETNING: Diktatoren Ramzan Kadyrovs mystiske finger-innretning har skapt spørsmål. Video: Telegram @RKadyrov_95 / AP. Reporter: Vegard Krüger. Vis mer

Tirade

Talspersonen gjentar at Russland mener at det er Vestens handlinger som har ledet til den nåværende sikkerhetspolitiske situasjonen i Europa. Dette på tross av at det var Russland som invaderte Ukraina i februar. Deretter henvender hun seg til Norge igjen, og gjengis på følgende måte:

- Oslo (ofte vises det til landets hovedstad i stedet for landets regjering, journ.anm.) erkjenner at det ikke er grunn til å tro at Russland skulle ha et ønske om å drive med militære aktiviteter i andre land. Samtidig forklarer de tiltaket som de innfører med at det er nødvendig for Norge å sende en beskjed om at de står klare til å forsvare seg selv.

- Alle disse fantasiene om landet vårt, slik som at Østen skal opptre truende i økende grad, brukes av det norske forsvaret til å skjule deres egne handlinger og rettferdiggjøre at de av militære årsaker bruker mye penger.

Det var mandag at statsminister Jonas Gahr Støre (Ap), forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) og forsvarssjef Eirik Kristoffersen kunngjorde at Forsvaret ville skjerpe beredskapen fra 1. november. Støre forklarte at dette skyldes at Norge «vil sikre god beredskap og handlekraft i den mest alvorlige sikkerhetspolitiske situasjonen som vi har opplevd på flere tiår».

RUSSLAND: Vladimir Putin fnøs av Ukraina-spørsmål under Eastern Economic Forum i Vladivostok i Russland onsdag 7. september. Video: Ruptly Vis mer

Truer Norge

Talsperson Zakharova mener at utviklingen i Arktis kan ødelegge forholdet mellom Russland og Norge.

- Det er også verdt å nevne at Oslo har økt sin militære tilstedeværelse i områder som grenser til Russland. Til tross for at Norge sier at de ikke truer noen, har de på permanent basis opprettet utenlandske militærbaser, samt anskaffet moderne utstyr.

- Oslo er blant de som mest aktivt støtter Natos involvering i Arktis. Vi opplever situasjonen nær våre landegrenser som en villet og destruktiv utvikling mot eskalering og forhøyet spenning i den Euro-Arktiske regionen, som til sjuende og sist vil ødelegge forholdet mellom Russland og Norge.

Deretter framsetter hun umiddelbart en trussel mot Norge, ifølge tolkens gjengivelse:

- Dette er ikke opp til oss. Russland har alltid vært åpen for å opprettholde en ærlig og gjensidig respektfull dialog. Men enhver uvennlig handling vil bli møtt med et passende svar.

INTENST: Stemningen ble anspent da sosiologen Alexei Roschin kritiserte Russlands krigføring mot Ukraina i beste sendetid på russisk statskontrollert TV. Reporter: Christina H. Korneliussen/Dagbladet TV Vis mer

- Bunnpunkt

Etter at pressekonferansens hoveddel var blitt gjennomført, tillot Zakharova spørsmål fra tilhørere. En av tilhørerne, som omtales som journalist, spurte henne om hva Russland foretar seg for å redusere spenningen som har bygget seg opp mellom Russland og Norge.

Zakharova, som fortsatt gjengis direkte av en tolk, sier følgende:

- Situasjonen er at forholdet mellom Russland og Norge har nådd et bunnpunkt. Dette skyldes Norges handlinger. Vi har ikke gjort noe for å ødelegge forholdet, men det samme kan ikke sies om Norge. Dette er ikke vår skyld og vi trenger ikke å foreta oss noe for å bedre situasjonen.

- Det vi derimot kan gjøre, som følge av at situasjonen forverrer seg, er å fortelle om hva Norge har foretatt seg. Norge har ikke gitt oss noen som helst beskjed om at de øsnker å forandre siutasjonen og stabilisere den. Det ser vi ikke i det hele tatt. Det som derimot har skjedd, er at norske myndigheter har iverksatt en kampanje mot Russland som er målrettet mot russiske turister, som fengsles i Norge.

- I tillegg har vi nevnt Norges beslutning om å øke sin militære tilstedeværelse i området, særlig nær grensa til Russland. Dette er nok et destruktivt steg i den retningen fra Norges side.

Dagbladet forsøker å få Norges regjering ved Statsministerens kontor, Utenriksdepartementet og Forsvarsdepartementet i tale om Russlands uttalelser.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer