STORBRANN: Flammene sto i kveld ti meter opp i lufta, og Bellona fryktet utslipp etter brannen i en atomubåt i Murmansk. Foto: Reuters/Scanpix
STORBRANN: Flammene sto i kveld ti meter opp i lufta, og Bellona fryktet utslipp etter brannen i en atomubåt i Murmansk. Foto: Reuters/ScanpixVis mer

Russland: Ubåtbrannen er under kontroll

19 er skadd, ifølge Bellona - som fryktet radioaktive utslipp etter kjempebrann i atomubåt i Murmansk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ST. PETERSBURG/OSLO (Dagbladet): Den brennende atomubåten utenfor Murmansk ligger nå delvis nedsenket i vann. Situasjonen er under kontroll, ifølge russiske myndigheter.

Det melder NTB ved 0108-tida i natt. Ifølge Sergej Sjojgu, Russlands minister for krisehåndtering, er brannen var lokalisert og under kontroll. Da hadde det brent i ubåten i over ni timer. Kjernefysiker Nils Bøhmer i Bellona mener russerne har opptrådt forsvarlig under slukkingen, men betegner likevel situasjonen som urovekkende.
Bøhmer var i kveld klar på at han frykter utslipp av radioaktive stoffer fra den brannrammede atomubåten Jekaterinburg.

Rutinene tilsier at seksjonen som inneholder atomreaktorer avstenges når ubåten dras opp i tørrdokk. Brannfolk brukte skum og vann for å slukke brannen, samtidig som båten ble senket delvis under vann av det nærmere 100 mann sterke redningslaget på kaia i Murmansk.

Senkes - Nå er det bekreftet at det ligger rutinebrudd og slurv bak brannårsaken. Vi vet ikke om alle rutinene er fulgt, og får bare håpe det, sa Nils Bøhmer til Dagbladet like før midnatt.

- Jeg mener det er en reell fare for radioaktivt utslipp, sa han da.

Lokale myndigheter sa i hele kveld at det ikke var noen fare for radioaktive utslipp.

- 19 skadd Helt siden ulykken inntraff torsdag ettermiddag, har det kommet motstridende meldinger. Tidlig ble det hevdet at brannen var slukket, og at ingen ble skadet. Det viste seg å være feil - men bekreftes nå fra høyeste hold ved 01-tida.

Brannen har stått ti meter opp i lufta og TV-bilder viste en stor røyksky over Rosljakovo-verftet.

- Nå er 19 bekreftet skadet. Ifølge et øyenvitne på sykehuset skal flere være alvorlig brannskadet, med brannskader på over 90 prosent av kroppen, sier Nils Bøhmer.

- Problemet er at informasjonen stort sett er sentralstyrt, og myndighetene legger lokk på saken. Det har vi sett tidligere. De motstridende meldingene kan være resultat av en uklar og kaotisk situasjon, men det kan også være en bevisst strategi for å avdramatisere situasjonen, sier Bøhmer til Dagbladet.

Målinger Ubåtens to reaktorer var på forhånd slått av, og fartøyet var avvæpnet. Båten lå til kai for å bli reparert da brannen brøt ut. Statens strålevern følger likevel nøye med på situasjonen.

- Vi har satt stab på Østerås og leser av målinger kontinuerlig, opplyste avdelingsdirektør for beredskap og miljø i Statens strålevern, Per Strand, til NTB ved 23-tida norsk tid.

- At vi setter stab kan høres dramatisk ut, men dette er noe vi rutinemessig gjør med en gang vi får beskjed om at det kan være mulig det blir utslipp. Vi er i løpende dialog med russiske myndigheter, og det ser ut til at dette kommer til å gå bra, sier Strand.

Beroliger Russiske myndigheter var raskt ute med forsikringer om at strålingsnivået i området var normalt etter at nyheten om brannen ble kjent. Det russiske departementet for kriseberedskap har i hele kveld sagt at det ikke var noen fare for at brannen skal nå fartøyets kjernereaktorer.

Ifølge Life.ru er både ubåtmannskap og redningsarbeidere blant de skadde. Både helikoptre og båter ble satt inn i arbeidet med å slukke brannen.

Men folk som bor i området er ikke beroliget, og noen har ifølge NTB krevd å bli evakuert.

Brudd på rutiner Brannen skjedde etter brudd på sikkerhetsrutinene, ifølge departementet for kriseberedskap. Brannen oppsto i et trestillas i havna i Murmansk. Den spredte seg så til ubåten.

- Flammene spredte seg til det ytre skroget, sier en talsmann for marinen, Vadim Serga, ifølge NTB.

Den russiske marinens nordlige flåte ble i august 2000 rammet av en alvorlig ulykke, da 118 personer døde om bord på atomubåten Kursk. Ubåten begynte å brenne og det oppsto eksplosjoner mens den var til sjøs.

Jekaterinburg har kapasitet til å ha opptil 16 interkontinentale ballistiske missiler om bord. Langdistanserakettene antas å være utstyrt med atomstridshoder.

KJERNEFYSIKER: Nils Bøhmer i Bellona.
Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX
KJERNEFYSIKER: Nils Bøhmer i Bellona. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX Vis mer