Russland ut mot Norge

Russland opplever Norges beslutning om å bidra til trening av ukrainske soldater i Storbritannia som «et nytt uvennlig skritt».

UT MOT NORGE: Russland, her ved president Vladimir Putin, uttaler til Dagbladet at de opplever Norges seineste grep som et nytt uvennlig skritt. Foto: Alexander Zemlianisjenko / Ap / NTB
UT MOT NORGE: Russland, her ved president Vladimir Putin, uttaler til Dagbladet at de opplever Norges seineste grep som et nytt uvennlig skritt. Foto: Alexander Zemlianisjenko / Ap / NTB Vis mer
Publisert

Torsdag opplyste forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) at Norge vil bidra med trening og opplæring av ukrainske soldater i Storbritannia. Nå uttaler Russlands ambassade i Norge til Dagbladet at de anser det som et nytt uvennlig skritt.

«Vi anser denne beslutningen som et nytt uvennlig skritt av norske myndigheter, på lik linje med landets seineste handlinger rettet mot Russland – et naboland som aldri har truet Norge, dets territoriale integritet eller folk», skriver ambassaden i en kort uttalelse til Dagbladet.

Uttalelsen kommer etter en oppsiktsvekkende ordveksling mellom Russlands ambassade i Norge og Utenriksdepartementet, som startet med at utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) uttalte at «Putin-regimet har gått fra å være autoritært til å få stadig sterkere totalitære trekk».

MÅ VENTE: Russlands president ser ikke fornøyd ut før møtet med den tyrkiske presidenten Recep Tayyip Erdoğan. Vis mer

Rasende på Danmark

Forsvarsminister Gram opplyser at Norge i første omgang vil sende instruktører til Storbritannia, som skal gi ukrainske soldater grunnleggende soldatutdanning. Dette i likhet med flere andre land, deriblant Danmark. Noe Russlands ambassade i Danmark reagerte kraftig på i en uttalelse til danske TV 2.

Ambassaden innledet med å hevde at Danmarks beslutning utsetter fredsarbeidet. Dette begrunnet de med at Danmark satser på militær seier for Ukraina i stedet for å oppfordre dem til å stanse konflikten gjennom fredsforhandlinger.

Deretter omtalte de beslutningen som en farlig illusjon og advarte at det ville medføre at konflikten vil eskalere.

- Kyiv, som utrettelig ber Nato-landene om militær bistand, er interessert i å trekke dem inn i konflikten i Ukraina (...). I Danmark foretrekker man å lukke øynene for denne risikoen.

MISSIL: Vladimir Putin talte på den årlige feiringen av marinen i St. Petersburg, og presenterte planen for det nye «supervåpenet» Tsirkon-missilet. Video: AP / Reuters Vis mer

Ordveksling

Det var torsdag i forrige uke at ordvekslingen mellom Utenriksdepartementet og Russlands ambassade i Norge startet. Etter at Dagbladet omtalte Huitfeldts uttalelse om Putin-regimet og totalitære trekk, svarte ambassaden at de noterer seg slike utspill og at de ville varsle Russlands regjering om det.

Ambassaden fastslo at de opplever det som en del av «en trendy konkurranse under parolen: 'Hvem som på mest rikelig vis vil fordømme Russland'».

Deretter sendte Utenriksdepartementet en omfattende uttalelse til Dagbladet hvor de utdypet Huitfeldts ord. I uttalelsen pekte de på tre trekk ved Putin-regimet som de mener at kjennetegner et totalitært regime, deriblant knebling av kritiske røster, hatretorikk og angiveri.

«Vi ser med dyp bekymring på utviklingen i Russland», skrev statssekretær Eivind Vad Petersson til Dagbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer