Russland utelukker ikke terror som årsak til flystyrt

Kostet 224 mennesker livet.

UTELUKKER IKKE TERROR: Russiske myndigheter utelukker ikke at det var en terroraksjon som forårsaket flystyrten som kostet 224 mennesker livet på Sinaihalvøya lørdag. Flyselskapet utelukker teknisk eller menneskelig svikt. Foto: Amr Nabil/AÅ/Scanpix
UTELUKKER IKKE TERROR: Russiske myndigheter utelukker ikke at det var en terroraksjon som forårsaket flystyrten som kostet 224 mennesker livet på Sinaihalvøya lørdag. Flyselskapet utelukker teknisk eller menneskelig svikt. Foto: Amr Nabil/AÅ/ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Russiske myndigheter utelukker ikke at det var en terroraksjon som forårsaket flystyrten som kostet 224 mennesker livet på Sinaihalvøya lørdag. Flyselskapet utelukker teknisk eller menneskelig svikt.

- Vi kan ikke utelukke noe, sier en talsmann for russiske myndigheter.

En militant islamistgruppe som har sverget troskap til Den islamske staten (IS), hevder å ha skutt ned flyet, men eksperter stiller seg tvilende til dette og viser til at gruppen ikke er i besittelse av mobile radarsystemer og tilstrekkelig langtrekkende raketter.

Ifølge lederen for russiske luftfartsmyndigheter gikk flykroppen tilsynelatende i oppløsning i rundt 9000 meters høyde, 23 minutter etter avgang fra feriestedet Sharm el-Sheikh lørdag.

Utelukker En talsmann for Kogalymavia, som eide flyet, hevdet under en pressekonferanse i Moskva mandag at flyet må ha blitt utsatt for «en teknisk eller fysisk handling» som fikk det til å gå i oppløsning og styrte i bakken.

Visedirektør Aleksandr Smirnov ønsket ikke å spekulere om hvilken handling det kan ha vært snakk om og henviste til den offisielle etterforskningen. Han mente likevel å kunne fastslå hva som ikke kan ha forårsaket styrten.

- Flyet var i utmerket stand. Vi utelukker teknisk svikt eller feil fra mannskapets side, sa Smirnov.

Mistet hastighet En talsmann for Metrojet, som var operatør for flyet, opplyste mandag at flyet mistet fart rett før det styrtet.

Ifølge talsmannen sank flyets hastighet med 300 km/t samtidig med at det falt rundt 1500 meter rundt 1 minutt før styrten. Årsaken til dette er ikke kjent ettersom mannskapet om bord verken sendte ut nødmelding eller meldte om problemer.

- Mannskapet mistet helt kontrollen og av en eller annen grunn ble det ikke gjort noe forsøk på å ta kontakt og rapportere om situasjonen om bord. Flyet fløy ikke, det falt, sa Smirnov mandag.

Etterforskerne har funnet ferdsskriveren og taleregistratoren på flyet og var mandag i ferd med å gjennomgå innholdet.

Fant ingen feil Ifølge en annen talsmann for Kogalymavia ble de to motorene på det 18 år gamle Airbus A321-200 flyet inspisert i Moskva 26. oktober, uten at det ble funnet feil.

Det ble heller ikke notert problemer i loggen under de fem foregående flygningene, opplyste han.

Det russiske arbeidstilsynet meldte mandag at de ansatte i Kogalymavia ikke har fått lønn på to måneder, men Smirnov avviste mandag at selskapet har økonomiske problemer «som kan ha påvirket flysikkerheten»

Hadde uhell Flyet som styrtet på Sinaihalvøya hadde et uhell i 2001, da halepartiet slo ned i rullebanen under landing. Denne skaden ble reparert, opplyser talsmannen Andrej Averjanov.

I 2011 eksploderte drivstofftanken på et annet fly fra Kogalymavia, etter at det brøt ut brann i den ene motoren på flyplassen i Surgut i Sibir. Dette var imidlertid et russiskprodusert fly av typen Tu-154.

(NTB)

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram