«Russland uten Putin!»

Samtidig som russere gikk ut i gatene for å vise sin misnøye med valget, kom det gratulasjoner fra europeiske statsledere til Putin.

DEMONSTRERTE: Rundt 20 000 russere viste sin misnøye med valget i Moskva i går. Foto: SCANPIX/REUTERS/Denis Sinyakov
DEMONSTRERTE: Rundt 20 000 russere viste sin misnøye med valget i Moskva i går. Foto: SCANPIX/REUTERS/Denis SinyakovVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I går sa internasjonale observatører fra OSSE at det er åpenbare tegn på valgfusk i det russiske presidentvalget til fordel for Vladimir Putin.  - Det var ingen reell konkurranse, og misbruk av offentlige ressurser sørget for at det aldri var noen tvil om hvem som ville bli valgets vinner, sa OSSE-observatør Tonino Picula på en pressekonferanse i går.

Lover masseprotester Både protestlederen og superbloggeren Aleksej Navalnij og andre opposisjonelle lover nye masseprotester mot Putin fremover, og de begynte i går. .

Ifølge BBC ble 550 demonstranter arrestert, blant annet anti-korrupsjons blogger Aleksej Navalnij, en russisk fotograf og den politiske aktivisten Eduard Limonov.

- Han tvinger oss til bristepunktet, sier Sergej Prakhomenko, som har bidratt til å organisere protester.

- Han erklærer krig mot oss. Resultatet er at aversjonen mot ham vokser, sier journalisten til Reuters.

Statsledere gratulerte Hvor store protestene blir, kommer an på omfanget av valgfusk, tror politisk kommentator Boris Falikov.

- Hvis det blir lagt fram beviser på at valget var fikset, tror jeg indignasjonen vil vokse. Det vil tilføre protestbevegelsen ny næring.

Ifølge BBC ringte flere statsledere til Valdimir Putin og gratulerte han med valgseieren.

Storbritannias statsminister David Cameron var blant de som ringte, og sa at han så fram til å samarbeide med den nyvalgte russiske presidenten, for å overvinne hindringer i forholdet mellom Storbritannia og Russland, og bygge solide politiske bånd, ifølge en uttalelse fra Downing Street.

- Etterforsk uregelmessighetene Nicolas Sarcozy, Frankrikes president, gratulerte Putin, og ba han om å fortsette å jobbe med moderniseringen av russlands demokrati og økonomi. Den franske utenriksministeren Alain Juppe sa at valget ikke hadde vært eksemplarisk, men at Putins seier ikke ble trukket i tvil.

ARRESTERT: Her blir Eduard Limonov ført bort av politiet i Moskva i går. Foto: SCANPIX/TOPSHOTS / AFP PHOTO / KIRILL KUDRYAVTSEV
ARRESTERT: Her blir Eduard Limonov ført bort av politiet i Moskva i går. Foto: SCANPIX/TOPSHOTS / AFP PHOTO / KIRILL KUDRYAVTSEV Vis mer

USA og EU har bedt russiske myndigheter om å etterforske anklagene om uregelmessigheter i valget.

BLOGGER: Aleksej Navalnij ble arrestert under demonstrasjonene i går, men senere satt fri. Foto: SCANPIX/REUTERS/Sergei Karpukhin
BLOGGER: Aleksej Navalnij ble arrestert under demonstrasjonene i går, men senere satt fri. Foto: SCANPIX/REUTERS/Sergei Karpukhin Vis mer