Forgiftningssaken

Russland utviser diplomater fra landene som utviste deres diplomater

Det inkluderer Norge.

SVARER MED SAMME MYNT: President Vladimir Putin. Foto: Ivan Sekretarev / Reuters / NTB Scanpix
SVARER MED SAMME MYNT: President Vladimir Putin. Foto: Ivan Sekretarev / Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Russland utviser diplomater fra de samme landene som mandag utviste deres diplomater i samband med forgiftningssaken i Storbritannia. Det melder nyhetsbyrået PA.

Landet opplyser også at antallet diplomater som blir utvist fra et bestemt land, gjenspeiler antallet utviste russiske diplomater fra det landet. Norge utviste én diplomat - dermed blir én norsk diplomat utvist fra Russland.

I andre land er utslaget mer drastisk; mandag utviste USA 60 russere og stengte konsulatet i Seattle. I tillegg til å utvise 60 amerikanske diplomater stenger russerne konsulatet i St. Petersburg - likt for likt.

- Ikke fått henvendelse

En rekke andre land - som Ukraina, Tyskland, Danmark og Sverige - har også utvist russiske diplomater og får nå merke straffereaksjonene.

Fra før har Storbritannia utvist 23 diplomater. Russerne har for lengst svart på dette med å utvise tilsvarende antall briter.

Det norske Utenriksdepartementet (UD) sier de ikke kan kommentere meldingene om utvisning av en av deres folk i Russland ennå.

- Vi har ikke mottatt noen formell henvendelse om saken, sier UDs pressevakt Siri R. Svendsen til Dagbladet klokka 20.20.

Livstruende skadd

Konflikten skyldes det angivelige drapsforsøket mot den tidligere dobbeltagenten Sergej Skripal i Sør-England. 4. mars ble 66-åringen og hans datter Julija (33) funnet livløse på en benk i hans hjemby Salisbury, og ligger fremdeles på sykehus med livstruende skader.

Etterforskningen avdekket tidlig at den sovjetisk-utviklede nervegiften Novitsjok var brukt, og britiske myndigheter anklager Russland åpent for å stå bak.

Russland på sin side avviser bestemt at de har noe med forgiftningen å gjøre, og antyder at Storbritannia selv er ansvarlige, i samarbeid med USA.

- Forgiftet hjemme

Forgiftningen av Skripal etterforskes av det britiske politiets antiterrorenhet. I går uttalte de at far og datter trolig ble forgiftet i hans hjem i Salisbury, og at de har funnet størst konsentrasjon av stoffet ved inngangsdøra.

Norges utenriksminister Ine Eriksen Søreide uttalte seg i bastante ordelag mandag, da Norge utviste én russisk diplomat:

- Dette er første gang kjemiske våpen er brukt på europeisk jord siden andre verdenskrig. En slik hendelse må få konsekvenser. Her står Norge sammen med Storbritannia, allierte, partnere og naboland, sa Søreide.

De utviste diplomatene

Disse landene svarte mandag på Salisbury-angrepet med å utvise russiske diplomater:

USA: 60 - inkludert 12 fra Russlands FN-delegasjon i New York

Ukraina: 13

Frankrike: 4

Polen: 4

Tyskland: 4

Canada: 4

Litauen: 3

Tsjekkia: 3

Italia: 2

Nederland: 2

Danmark: 2

Albania: 2

Kroatia: 1

Romania: 1

Latvia: 1

Estland: 1

Finland: 1

Sverige: 1

Norge: 1

Kilder: Ritzau, Reuters

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer