- Russland var involvert i Litvinenko-drapet

Mener britiske sikkerhetskilder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Drapet på Kreml-kritikeren Aleksandr Litvinenko i London ble utført med støtte fra den russiske staten, ifølge britiske sikkerhetskilder.

- Det er sterke indikasjoner på det var en statsoperasjon, sier en av kildene til BBC.

Den tidligere FSB-agenten Aleksandr Litvinenko (43) ble forgiftet med det radioaktive stoffet polonium 210 i London i november 2006.

Den britiske sikkerhetstjenesten MI5 hevder de forhindret et drapsforsøk på en annen russisk avhopper i fjor, nemlig på forretningsmannen Boris Berezovskij. Denne hendelsen beviser hvor villig russiske FSB fortsatt er til å vurdere aksjoner mot folk i Vesten, sier en sikkerhetskilde.

Selvstyrt FSB


Ifølge BBC hadde den russiske sikkerhetstjenesten FSB mye større grad av selvstyre under president Vladimir Putin enn organisasjonene som vanligvis står for spionasjeoppdrag i utlandet.

- Vi tror at Litvinenko-saken hadde en eller annen form for statlig innblanding, sier en kilde.

Russiske myndigheter har en rekke ganger avvist at Kreml har noe med drapet å gjøre.

Britiske etterforskere mener den tidligere FSB-agenten Andrej Luguvoj sto bak drapet og krever ham utlevert. Russland har med henvisning til russisk grunnlov nektet å innfri dette kravet.


Kjølig forhold


Det diplomatiske forholdet mellom Storbritannia og Russland er blitt stadig kjøligere som følge av Litvinenko-drapet og russernes nei til utlevering og er flere ganger blitt sagt å være på sitt verste siden den kalde krigen.

- Det ødela forholdet skikkelig, sier sikkerhetskildene BBC har snakket med.

STATSSTØTTET?: Britiske etterforskere mener den tidligere FSB-agenten Andrej Luguvoj sto bak drapet på Aleksandr Litvinenko. Britiske sikkerhetskilder hevder at drapet var støttet av Russland. Foto: DENIS SINYALOV/REUTERS/SCANPIX
STATSSTØTTET?: Britiske etterforskere mener den tidligere FSB-agenten Andrej Luguvoj sto bak drapet på Aleksandr Litvinenko. Britiske sikkerhetskilder hevder at drapet var støttet av Russland. Foto: DENIS SINYALOV/REUTERS/SCANPIX Vis mer

Storbritannias statsminister Gordon Brown møtte for første gang Russlands nye president Dmitrij Medvedev mandag. Samtalen på G8-toppmøtet var et forsøk på å bedre forholdet mellom London og Moskva etter Litvinenko-saken.

(NTB)

DREPT: I 2006 ble Aleksandr Litvinenko forgiftet og drept.