Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Russland varsler «konsekvenser» for Norge: Her er den spionsiktede

- Kan få konsekvenser for Norge, advarer russisk UD.

ARRESTERT: Mikhail Botsjkarev (51) ble pågrepet av Politiets sikkerhetstjeneste (PST) fredag. Her er han fotografert foran Stortinget. Foto: Stortinget.
ARRESTERT: Mikhail Botsjkarev (51) ble pågrepet av Politiets sikkerhetstjeneste (PST) fredag. Her er han fotografert foran Stortinget. Foto: Stortinget. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ST. PETERSBURG: Det russiske utenriksdepartementet kalte Norges ambassadør til Russland inn på teppet. Dette opplyser russisk UD i en pressemelding, ifølge NRK.

Innkallelsen kom etter at en russisk statsborger er arrestert i Norge etter mistanke om spionasje.

I en pressemelding fra russisk UD går det fram at saken kan «få konsekvenser» for Norge.

Pågrepet av PST

Det var 51 år gamle Mikhail Botsjkarev som ble pågrepet av Politiets sikkerhetstjeneste (PST) og siktet for spionasje mot norske statshemmeligheter fredag ettermiddag etter å ha deltatt på et IT-seminar i Stortinget i regi av Det europeiske senter for parlamentarisk forskning og dokumentasjon (ECPRD).

51-åringen skal være ansatt som seniorrådgiver i departementet for informasjonsteknologi i Det russiske føderasjonsrådet i Dumaen.

I pressemeldingen fra det russiske utenriksdepartementet står det at Norges ambassadør i Russland fikk overlevert en sterk protest på arrestasjonen og fengslingen av den russiske borgeren. Ifølge pressemeldingen blir vedkommende feilaktig beskyldt for spionvirksomhet.

Det russiske utenriksdepartementet beskriver beskyldningene om spionasje som absurde. Ifølge pressemeldingen krever departementet en forklaring. Utenriksdepartementet krever også at den arresterte russeren slippes fri.

«Spion-mani mot Russland»

Ifølge pressemeldingen fra russisk UD var Botsjkarev i Norge etter invitasjon fra Det europeiske senter for parlamentarisk etterforskning og dokumentasjon.

Det russiske utenriksdepartementet understreker at hensikten med Botsjkarevs besøk var at han skulle delta på et seminar på Stortinget 20. og 21. september.

Det russiske utenriksdepartementet skriver videre at det var snakk om et offentlig arrangement og at det er uklart hvorfor Botsjkarevs nærvær skulle medføre en provokasjon. Russisk UD mener også at reaksjonen fra Norge er en del av «bølgen av en kampanje som handler om spion-mani» mot Russland. «Slike skritt er naturligvis ikke uten konsekvenser» står det å lese.

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide sier til Dagbladet at dette ikke er en politisk sak.

- Dette er en politisak som er under etterforskning. Det er opp til påtalemyndigheten å vurdere hva som skjer videre i saken. Dette er ikke en politisk sak. Påtalemyndigheten gjør sine vurderinger helt uavhengig, sier hun.

Nekter straffskyld

Botsjkarev ble fengslet i 14 dager med brev- og besøkskontroll for «merkelig oppførsel» i Stortinget. Han nekter straffskyld og har anket kjennelsen.

Ifølge russerens forsvarer Hege Aakre er russeren ansatt i statsadministrasjonen i hjemlandet. Han ble pågrepet på Gardermoen etter å ha deltatt på et internasjonalt seminar om digitalisering på Stortinget.

Han har levert fra seg elektronisk utstyr som undersøkes for spor av spionasje av PST, i samarbeid med Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM).

PST har 14 dager på seg på å grave fram bevis på at han har drevet spionasje som kan være i regi av russiske SVR - eller om han rett og slett bare oppførte seg merkelig.

Flere varslet

Flere skal ha varslet sikkerhetsavdelingen og administrasjonen på Stortinget om russerens merkverdige oppførsel.

Mens de andre seminardeltakerne fulgte med på seminaret, skal den 51 år gamle russeren ha vært mer interessert i å komme seg rundt på Stortinget.

Overfor Dagbladet blir det beskrevet at russeren nærmest limte seg fast på folk som hadde forskjellige adgangstegn.

Den arresterte russeren kan ha hatt tilgang til elektronisk avlesningsutstyr, slik at han eventuelt kunne avlese adgangskort, eller få tilgang til andre personers elektroniske medier.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!