SNART FERDIG: Dette er Bushehr-reaktoren som Russland er med på å bygge. Foto: AP/Mehr News Agency, Bagher Nasir/SCANPIX
SNART FERDIG: Dette er Bushehr-reaktoren som Russland er med på å bygge. Foto: AP/Mehr News Agency, Bagher Nasir/SCANPIXVis mer

Russland varsler reaktorstart i Iran

Irans president advarer stormaktene mot å blande seg inn i landets atomprogram.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Russland vil starte reaktoren som er levert til et kjernekraftverk i Iran før utgangen av 2009, sier en tjenestemann. Irans president advarer stormaktene mot å blande seg inn i landets atomprogram.

Reaktoren i Bushehr er levert i tråd med planene. Med mindre noe uforutsett skjer, vil den bli startet opp før neste årsskifte, sa sjefen for det statlige russiske atomselskapet Rosatom, Sergej Kirilenko, torsdag.

Russland har allerede levert kjernefysisk drivstoff til Bushehr-anlegget ved kysten av Persiabukta. Drivstoffet og reaktoren leveres i henhold til en avtale mellom iranerne og russerne med en samlet verdi tilsvarende rundt sju milliarder kroner.

President Mahmoud Ahmadinejad anmodet torsdag USA og andre vestlige land om å «opptre høflig» i debatten om det iranske atomprogrammet.

- Bøllene bør lære seg korrekt språkbruk, slik at Irans dannede og fredselskende befolkning vil lytte til dem, sa han.

De vestlige landene mistenker Iran for å forsøke å skaffe seg atomvåpen. Regjeringen i Teheran avviser dette blankt, og sier den eneste hensikten med atomprogrammet er å bygge kjernekraftverk som kan forsyne landet med strøm.

(NTB)