Krigen i Ukraina:

Russland: Vi har tatt Lysytsjansk

Den siste store høyborgen i Luhansk-regionen er omringet. Russland hevder de har full kontroll på området.

OMRINGET: Nå hevder Russland at de har omringet byen Lysytsjansk. Foto: AP/NTB
OMRINGET: Nå hevder Russland at de har omringet byen Lysytsjansk. Foto: AP/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Russiske tropper skal ifølge det russiske forsvarsdepartementet ha omringet byen Lysytsjansk i Øst-Ukraina. Byen er siste store høyborg i Luhansk-regionen, melder Reuters.

Russlands forsvarsminister Sergej Sjojgu har underrettet president Vladimir Putin om at de russiske styrkene sammen med medlemmer av en lokal separatistmilits har tatt full kontroll over byen, melder russiske nyhetsbyråer.

Russland er fokusert på å drive ukrainske styrker ut av Luhansk og Donetsk-provinsene i Donbas, der Moskva-støttede separatister har kjempet mot Kiev siden Russlands første militære intervensjon i Ukraina i 2014.

BESØK: Her besøker Jonas Gahr Støre Ukraina. Vis mer

Søndag formiddag melder russiske medier også at det russiske militæret hevder å ha kontroll på hele Donbas-regionen, ifølge Reuters.

Ingen av opplysningene er bekreftet av Ukrainske myndigheter.

Forsvarsdepartementet uttalte at troppene deres hadde erobret landsbyene rundt Lysytsjansk, og nå kjempet mot ukrainske tropper inne i byen.

- Russiske tropper og styrker fra folkerepublikken Luhansk kjemper inne i Lysytsjansk, og beseirer fullstendig den omringede fienden, sa departementet i en uttalelse ifølge Reuters.

Mener byen har falt

Tidligere søndag morgen kom det melding om at Ukraina erkjenner at russiske styrker har rykket fram i Lysytsjansk, og amerikanske eksperter mener at byen allerede er falt.

Generalstaben i Ukraina melder søndag at «okkupantene konsentrerer seg om å befeste sine stillinger i Lysytsjansk og Verkhnyokamynka», og guvernøren i Luhansk, Serhij Hajdaj, bekrefter at russiske styrker har fått fotfeste i Lysytsjansk-distriktet.

FULLSTENDIG ØDELAGT: Oberstløytnant Geir Hågen Karlsen om situasjonen i Ukraina, 28. juni 2022. Reporter: Ivan Larsson Vis mer

Det er uklart om det fortsatt er ukrainske styrker i byen, der det har vært harde kamper de siste ukene.

Det USA-baserte Institute for the Study of War sier i sin siste rapport at russiske styrker trolig tok kontroll over Lysytsjansk allerede lørdag, og at de ukrainske styrkene har trukket seg ut av byen.

Russiske soldater i gatene

Bilder som ifølge ISW er verifisert, viser russiske soldater som rolig spaserer rundt i den nordlige og sørøstlige delene av byen.

- Det tyder på at det er få eller ingen gjenværende ukrainske soldater i byen 2. juli, skriver ISW.

Okkupasjonsmyndighetene i Luhansk meldte lørdag at byen var helt omringet av russiske styrker, men det ble avvist av Ukrainas militære som sa at det fortsatte raste harde kamper.

Fortsatt er store deler av Donetsk på ukrainske hender. Den neste byen som ligger an til å bli utsatt for en kraftig russisk offensiv, er Slavjansk, der den ukrainske provinsadministrasjonen for Donetsk holder til. Den blir allerede utsatt for intens artilleriild.

Anklager Ukraina

Samtidig anklager Russland Ukraina for å ha avfyrt raketter mot den russiske byen Belgorod, ikke langt fra grensa til Ukraina, natt til søndag. Minst fire personer skal ha blitt drept.

- Russisk luftvern skjøt ned tre Totsjka-U klasemissiler som var avfyrt av ukrainske nasjonalister mot Belgorod. En av dem falt ned på et hus, sa en talsmann for det russiske forsvarsdepartementet, Igor Konasjenkov.

Russland har flere ganger anklaget Ukraina for å angripe russisk territorium, særlig i Belgorod-regionen. Ukraina avviser anklagene.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer