Russland vil at aktivister skal merkes med «utenlandsk agent»

Statsdumaen i Russland ga sin støtte til lovforslaget.

GA STØTTE: Statsdumaen i Russland ga støtte til lovforslage om merking av aktivister i organisasjoner som mottar penger fra utlandet. Foto: AP Photo/Misha Japaridze/NTBScanpix
GA STØTTE: Statsdumaen i Russland ga støtte til lovforslage om merking av aktivister i organisasjoner som mottar penger fra utlandet. Foto: AP Photo/Misha Japaridze/NTBScanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Det omstridte lovforslaget kom velberget gjennom den første av i alt tre behandlinger i Statsdumaen, underhuset i Russlands nasjonalforsamling. I alt 323 folkevalgte stemte for forslaget. Fire stemte mot, og én avsto.

Den nye loven innebærer at alle medarbeidere i russiske ikke-statlige organisasjoner som mottar penger fra utlandet, og som i styresmaktenes øyne er involvert i politiske aktiviteter, må bære kort merket «utenlandsk agent».

Det offisielle formålet er å forhindre at andre stater blander seg inn i russisk politikk. Kritiske røster mener på sin side at loven er et ledd i de russiske styresmaktenes undertrykkelse av opposisjonen i landet.

Minner om Stalin Enkelte mener også at loven minner om Stalins dager da omtrent en hvilken som helt kontakt med utlendinger kunne bli stemplet som spionasje.

Dersom loven vedtas, kan den få alvorlige konsekvenser for organisasjonene i Russland og forverre allerede vanskelige arbeidsforhold, sier Gunnar Ekeløve-Slydal i Den norske Helsingforskomité i en uttalelse.

Nekter Organisasjoner som Transparency International og Helsingforskomiteens partner Golos er ventet å være blant dem som kan bli kategorisert som «agenter».

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer