Russland vil bruke vetoretten

Russland opplyste mandag at landet vil legge ned veto mot et nytt amerikansk-britisk resolusjonsforslag om Irak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Russland mener det ikke er behov for noen ny resolusjon, og derfor har Russland åpent erklært at hvis utkastet som er framlagt tilvurdering, og som inneholder uoppnåelige, ultimatum-liknende krav, blir tatt opp vil avstemning, vil Russland stemme imot denne resolusjonen, sa Russlands utenriksminister Igor Ivanov i Moskva.

Ivanov brukte ikke ordet «veto», men en talsmann for det russiske utenriksdepartementet bekreftet at Ivanovs uttalelse betydde akkurat det.

- Vi hørte ingen seriøse argumenter for en militær løsning på Irak-problemet under den foregående sesjonen i FN, sa Ivanov om møtet i Sikkerhetsrådet fredag.

Russland økte etter alt å dømme trykket i det politiske spillet om en Irak-krig kraftig ved å kunngjøre at landet vil legge ned veto.

Bush skuffet

President George W. Bushs talsmann sa noe senere mandag at Bush ville bli skuffet dersom Russland nedlegger veto. USAs politiske ledelse arbeidet intenst for å skaffe støtte til et resolusjonsforslag som åpner for krig.

- Vi er midt i diplomatiet, sa talsmann Ari Fleischer.

- Presidenten vil virkelig bli skuffet om Russland skulle komme til å nedlegge veto. Presidenten vil betrakte dette som en tapt mulighet til å ta et viktig moralsk standpunkt for å forsvare frihet og hindre risikoen for at en massiv katastrofe skjer som følge av at Saddam Hussein utvikler masseødeleggelsesvåpen, sa Fleischer

Til votering

Det er ventet at resolusjonsforslaget, som også støttes av Spania og Bulgaria, kan bli lagt fram for votering en av de nærmeste dagene. Men en FN-diplomat fra et av landene som støtter resolusjonen sa mandag at avstemningen neppe skjer tirsdag, som tidligere ventet.

Ivanov var meget klar i sin tale mandag mot krig:

- Forsøkene på å styrte Saddam Hussein og påtvinge landet et USA-basert demokratisystem er dømt til å mislykkes. Vi trenger å forsvare internasjonale rettigheter og felles verdier, men å påtvinge demokratiet som eneste modell i verden, er umulig, sa Ivanov.

Ivanovs kunngjøring kom etter at Russlands president Vladimir Putin hadde hatt telefonsamtale med den franske presidenten Jacques Chirac søndag og med den tyske statsministeren Gerhard Schröder mandag. De tre er enige om at det fortsatt er mulig med en fredelig løsning på konflikten.

Afrika

Samtidig som Frankrikes utenriksminister Dominique de Villepin ankom Angola i et forsøk på å mobilisere afrikansk motstand mot en ny FN-resolusjon om Irak,

Villepin besøkte mandag Angola og Kamerun på en rundreise som også omfatter Guinea, og der han skal forsøke å mobilisere de tre afrikanske medlemmene av Sikkerhetsrådet til å stemme mot FN-resolusjonen.

Også den britiske statssekretæren, Valerie Amos, som har ansvar for den britiske utenrikspolitikken i Afrika, fulgte mandag Villepins reiserute. Dessuten kunngjorde utenriksminister Colin Powell at han skulle møte Guineas utenriksminister mandag.

- Verken USA eller Irak

Angolas utenriksminister Joao de Bernardo de Miranda tegnet et dystert bilde av situasjonen da han mandag holdt felles pressekonferanse med sin franske kollega.

- Krigen er uunngåelig, sa de Miranda. -Angolas holdning er at landet verken støtter Irak eller USA, og at verdenssamfunnet nå bør konsentrere seg om det som vil skje etter at en eventuell krig er over, framholdt han.

Miranda antydet at Angola kan komme til å avstå fra å stemme i den avgjørende voteringen. Også Pakistan og Chile antydet mandag klart at de ikke kan stemme for den amerikansk-britiske resolusjonen.

Frankrike, sammen med Tyskland, har mobilisert mot forslag til en ny FN-resolusjon som åpner for bruk av militær makt mot Saddam Hussein og hans regime. USA, støttet av Storbritannia og Spania, vil gi Irak frist til 17. mars med å kvitte seg med alle sine våpen for masseødeleggelse, slik FN tidligere har krevd.

Tvilerne

Også Bulgaria har gitt sin støtte til amerikanerne og britene, mens Russland, Kina og Syria har sluttet seg til Tysklands og Frankrikes krigsmotstand. Angola og fem andre av Sikkerhetsrådets 15 medlemsland har ennå ikke formelt tatt stilling.

Ni av de 15 medlemslandene må stemme for, dersom en resolusjon om krig mot Irak skal få flertall. Samtidig må Frankrike, Russland og Kina, som er faste medlemmer av Sikkerhetsrådet, avstå fra å bruke vetoretten det faste medlemskapet gir dem. Nå har Russland sagt at de vil bruke sin vetorett.

USA har truet med å angripe Irak på egen hånd dersom Sikkerhetsrådet ikke slutter seg til det nye resolusjonsforslag.

NTB

LOVER VETO: Igor Ivanov lover et russisk nei i Sikkerhetsrådet i spørsmålet om en krig i Irak.