Russland vil bruke vetoretten

Russland opplyste mandag at landet vil legge ned veto mot et nytt amerikansk-britisk resolusjonsforslag om Irak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

- Russland mener det ikke er behov for noen ny resolusjon, og derfor har Russland åpent erklært at hvis utkastet som er framlagt tilvurdering, og som inneholder uoppnåelige, ultimatum-liknende krav, blir tatt opp vil avstemning, vil Russland stemme imot denne resolusjonen, sa Russlands utenriksminister Igor Ivanov i Moskva.

Ivanov brukte ikke ordet «veto», men en talsmann for det russiske utenriksdepartementet bekreftet at Ivanovs uttalelse betydde akkurat det.

- Vi hørte ingen seriøse argumenter for en militær løsning på Irak-problemet under den foregående sesjonen i FN, sa Ivanov om møtet i Sikkerhetsrådet fredag.

Russland økte etter alt å dømme trykket i det politiske spillet om en Irak-krig kraftig ved å kunngjøre at landet vil legge ned veto.

Bush skuffet

President George W. Bushs talsmann sa noe senere mandag at Bush ville bli skuffet dersom Russland nedlegger veto. USAs politiske ledelse arbeidet intenst for å skaffe støtte til et resolusjonsforslag som åpner for krig.

- Vi er midt i diplomatiet, sa talsmann Ari Fleischer.

- Presidenten vil virkelig bli skuffet om Russland skulle komme til å nedlegge veto. Presidenten vil betrakte dette som en tapt mulighet til å ta et viktig moralsk standpunkt for å forsvare frihet og hindre risikoen for at en massiv katastrofe skjer som følge av at Saddam Hussein utvikler masseødeleggelsesvåpen, sa Fleischer

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer