Russland vil bygge flytende kjernekraftverk

Russland forbereder byggingen av verdens første flytende kjernekraftverk. De skal gi strøm og varme til fjerne utkantstrøk, men miljøvernerne er kritiske.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Byggingen av flytende kjernekraftverk skal etter planen begynne neste år ved ubåtverftet Sevmasj nær Arkhangelsk, sier Jevgenij Kuzin, lederen for selskapet Malaja Energetika som utvikler prosjektet.

Tidligere denne måneden ga det russiske atomenergiministeriet grønt lys til prosjektet. Ifølge Kuzin har ministeriet for naturressurser vurdert prosjektet og ikke kommet med noen innvendinger på vegne av miljøvernet. Institusjonen Rosenergoatom, som har operatøransvaret for Russlands atomkraftverk, skal like over nyttår ta stilling til finansieringen av prosjektet.

Utkantstrøk

Det første flytende kjernekraftverket vil tidligst stå ferdig om fem år, men tre utkantregioner - Arkhangelsk, Tsjukotka og Kamtsjatka - har allerede meldt sin interesse og undertegnet intensjonsavtaler med Malaja Energetika, sier Kuzin.

Med vintertemperaturer ned mot minus 40 grader celsius er disse regionene på desperat søken etter nye muligheter til å sikre innbyggerne strøm og varme. De finansielle ressursene strekker nemlig ikke til for å kjøpe nok drivstoff eller kull, og bygging av tradisjonelle atomkraftverk i så avsidesliggende områder er urealistisk.

Tanken er at de små, flytende kjernekraftverkene skal plasseres utenfor kysten av de områdene de skal betjene, og derfra skal strøm og varme føres i land via kabler.

Isbrytere

De flytende kjernekraftverkene vil tilsvare de atomdrevne isbryterne som Russland allerede har benyttet i flere år i nordområdene.

Hvert kjernekraftverk vil bli bemannet med 60 teknikere og vil ha en atomreaktor av typen KLT-40C, som gir en effekt på 70 megawatt, det samme som på isbryterne. Det første flytende kjernekraftverket skal operere utenfor havnen i Severodvinsk, ikke langt fra Arkhangelsk.

150 millioner dollar (i overkant av 1 milliard kroner) er den anslåtte prisen på et flytende kjernekraftverk. Byggetiden er betraktelig kortere enn for tradisjonelle atomkraftverk.

- Det er mye raskere og fire ganger billigere enn å bygge et kjernekraftverk på land som gir den samme mengde energi, sier Kuzin.

Kritisk

Miljøverngrupper som Greenpeace og Bellona er imidlertid ikke overbevist om de flytende kjernekraftverkenes fortreffelighet.

- Det finnes ingen infrastruktur i de arktiske områdene som kan benyttes dersom det skulle skje en ulykke, sier Igor Kudrik, forsker i Bellonas russlandsavdeling.

Bellona er svært skeptisk til at atomavfall skal fraktes gjennom arktiske strøk. Miljøvernorganisasjonen mener også at prosjektet ikke er økonomisk gunstig, fordi det krever en kostbar oppbygging av infrastruktur i de utkantstrøk der kraftverkene skal plasseres.

- Dessuten vil finansieringen av dette prosjektet ta penger bort fra andre atomsikringsprosjekter, sier Kudrik.

(NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer