Russland vil bygge nytt kjernekraftverk på Kola

Norske miljøvernere er kritiske.

VIL BYGGE NYTT:  Kjernekraftverket på Kola regnes som et risikokraftverk, men nå vil russerne bygge nytt. Foto: Arne Foss / Dagbladet.
VIL BYGGE NYTT: Kjernekraftverket på Kola regnes som et risikokraftverk, men nå vil russerne bygge nytt. Foto: Arne Foss / Dagbladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Russerne lanserer nye planer om å bygge et nytt kjernekraftverk 20 mil fra norskegrensen.

Sjefen for Russlands atomkraftselskapet Rosatom bekreftet under et besøk på Kolahalvøya denne uken at finansieringen vil være på plass neste år, skriver BarentsObserver.com.

Sergej Kirjenko sa at byggingen av den første reaktoren vil starte i 2015. Når den etter planen startes opp i 2020 vil den være tre ganger så kraftig som reaktorene som alt er i drift på Kola.

Når de nye reaktorene er oppe og går, vil russiske myndigheter stenge de to eldste reaktorene på det eksisterende kraftverket.

- Det vil være idiotisk å løse en atomutfordring ved å skape en ny. I 2020 er de to eldste reaktorene på Kola atomkraftverk 47 og 45 år og må stenges uavhengig om det bygges et nytt kjernekraftverk eller ei, sier Stine Østnor i Natur og Ungdoms russlandsprosjekt i en pressemelding.

Bellona mener det ikke er noen behov for flere kjernekraftverk i området.

- Så vidt man klarer å stenge de gamle reaktorene så ville det vært et skritt i riktig retning. Men problemet med den russiske sikkerhetskulturen blant russiske operatører og problemet med atomavfallet forsvinner ikke, sier daglig leder Nils Bøhmer i Bellona til NRK.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer