SPIONBYTTE: Anna Chapman er en av ti russiske statsborgere mistenkt for spionasje som kan bli utlever gjennom et bytte til Russland i følge advokat Anna Stavitskaja. Foto: AP PHOTO/ SCANPIX
SPIONBYTTE: Anna Chapman er en av ti russiske statsborgere mistenkt for spionasje som kan bli utlever gjennom et bytte til Russland i følge advokat Anna Stavitskaja. Foto: AP PHOTO/ SCANPIXVis mer

- Russland vil bytte spioner med USA

Det sier advokaten til en spiondømt forsker i Russland.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Russland ønsker å bytte en spiondømt forsker mot en eller flere av de påståtte russiske agentene som er pågrepet i USA, ifølge forskerens advokat.

Vitenskapsmannen Igor Sutjagin, som er ekspert på atomvåpen, ble dømt til 15 års fengsel i Russland i 2004. Domstolen mente at han hadde gitt hemmeligstemplet informasjon til den amerikanske etterretningstjenesten CIA.

Nå sier Sutjagins advokat at russiske myndigheter ønsker å utlevere våpeneksperten, mot at USA utleverer en eller flere av de påståtte russiske spionene som ble pågrepet i forrige måned. Russiske myndigheter har ikke kommentert opplysningen.

Bytte i Wien - De ønsker at utvekslingen skal skje i morgen, sa advokat Anna Stavitskaja på en pressekonferanse i dag.

Sutjagins bror, Dmitri, hevdet overfor pressefolkene at Sutjagin skal fraktes til Wien i Østerrike og flys videre til London. Ifølge broren har Igor Sutjagin fortalt familien at det er amerikanerne som har tatt initiativ til byttet.

Utvekslingen skal involvere tre eller fire av personene som sitter i amerikansk varetekt og beskyldes for å være spioner for Russland, og USA skal få like mange fanger i retur.- Ut ifra det Igor sa, virket det som om dette var blitt bestemt på høyeste nivå, mest trolig på presidentnivå, sa Dmitri Sutjagin.

Stilt for retten i USA Påstandene fra Russland kommer samtidig som tre av de spionmistenkte i USA fremstilles for en domstol Virginia. Ifølge New York Times prøver amerikanske myndigheter å få dem til å tilstå, for deretter å deportere dem til Russland.

Til sammen ti spionmistenkte personer ble pågrepet i USA av det føderale politiet FBI 27. juni.

En ellevte person, som ble pågrepet på Kypros, har forsvunnet etter at han ble løslatt mot kausjon.

(NTB)