Radioaktivt avfall

Russland vil fiske i arktisk atom-dumpeplass

Tusenvis av beholdere med radioaktivt avfall ble dumpet i Karahavet i Sovjetperioden. Nå mener Russlands føderale fiskeribyrå det er en god idé å begynne å fiske der.

ATOMKIRKEGÅRD: Dette bildet viser en isbryter utenfor Sabette ved Karahavet i 2016.Foto KIRILL KUDRYAVTSEV/AFP/NTB Scanpix
ATOMKIRKEGÅRD: Dette bildet viser en isbryter utenfor Sabette ved Karahavet i 2016.Foto KIRILL KUDRYAVTSEV/AFP/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

KIRKENES: (Barents Observer): - Vi kommer snart til å presentere et program for utvikling av det lovende fisket i Karahavet, uttalte Sergej Golovanov på den femte internasjonale konferansen om fiskeri i Arktis som ble holdt i Murmansk denne uka. Han er sitert av nyhetsbyrået TASS.

Golovanov er leder for vitenskaps- og utdanningsavdelingen i det føderale fiskeribyrået, og har bakgrunn fra havforskningsinstituttet PINRO i Murmansk.

Golovanov mener fordelene med Karahavet i forhold til fiske er at det i sin helhet ligger på russisk kontinentalsokkel og ikke grenser til andre lands territorialfarvann.

- Dermed kan Russland ha sine egne regler der, sa han ifølge nyhetsbyrået TASS.

Saken er opprinnelig publisert på The Barents Observer, og oversatt til norsk av Dagbladet.

Kveite, polartorsk og krabbe

Karahavet har tradisjonelt ikke blitt betraktet som særlig lukrativt for fiske. Det ligger langt borte fra både havner og andre bebodde områder, og er kaldt og dekket av is gjennom det meste av vinteren. Dette er nå i ferd med å endre seg. På grunn av klimaendringene er større og større deler av Karahavet isfrie gjennom lengre perioder av vinteren.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer