- Russland vil fryse krigen

Natos generalsekretær Jens Stoltenberg sier onsdag at Russland ønsker å fryse krigen i vinter, for å bygge opp styrkene for neste år.

NATO: Generalsekretær i Nato, Jens Stoltenberg. Foto: Tobias SCHWARZ / AFP / NTB
NATO: Generalsekretær i Nato, Jens Stoltenberg. Foto: Tobias SCHWARZ / AFP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det skriver nyhetsbyrået AFP.

- Det vi ser nå, er at Russland forsøker å få til en slags frys av denne krigen, i alle fall for en kort periode - slik at de kan omgruppere, reparere og bli friske, og deretter prøve å starte en større offensiv til neste år, sier Stoltenberg under et arrangement av Financial Times onsdag.

Han understreker at Nato vil fortsette å levere våpen og støtte til Ukraina, til tross for bekymringer rundt Vestens lagre.

- Like viktig som å tilføre nye systemer, er å sikre at det vi allerede har levert faktisk fungerer på en effektiv måte. Det betyr at de trenger enorme mengder ammunisjon, reservedeler og vedlikehold, fortsetter han.

Langt unna forhandlinger

Ifølge AFP forventer USA at krigføringen vil fortsette med redusert styrke de kommende månedene, fordi både Ukraina og Russland sannsynligvis vil bygge opp igjen styrkene sine.

På spørsmål om Stoltenberg vet mer om de ukrainske angrepene på russisk jord, svarte generalsekretæren nei. Han sier imidlertid at noe av det fundamentale med krigen er at Ukraina kriger for å beskytte seg selv, mens Moskva angriper sivil infrastruktur for å legge byer strøm- og varmeløse gjennom vinteren.

- Ukraina har rett til å forsvare seg mot slike angrep, sier han.

- Ønsker mer tid

Videre understreker han at betingelsene for en fredelig løsning av konflikten ikke er her nå, fordi Russland ikke har vist noen tegn til å ville delta i forhandlinger som respekterer Ukrainas suverenitet og territorielle integritet.

Generalløytnant og tidligere sjef for Forsvarsstaben, Arne Bård Dalhaug, er helt enig i det Stoltenberg sier om at russerne ønsker å fryse krigen over vinteren.

SKYTES NED: Ukraina har klart å stoppe en stadig større andel av russiske luftangrep. Det skyldes stadig mer treffsikre våpensystem, ifølge pensjonert generalløytnant Arne Bård Dalhaug. Reporter: Jostein Sletten / Dagbladet TV Vis mer

- Russerne vil være tjent med at frontene forholder seg som de er nå, og at de ikke blir utsatt for mer militært press. Da får de tid til å bygge opp styrkene og organisere seg bedre, i tillegg til å bringe fram forsyningssystemer, sier han.

- Betydelig framgang

Fra ukrainsk side er russernes ønske brukt som begrunnelse for å holde presset oppe ved frontene.

- Jeg vil ikke utelukke at ukrainerne har en betydelig framgang ved frontene i Kreminna og Svatove i Luhansk over vinteren. Det er der de svakeste russiske stillingene er, sier Dalhaug.

- Det er mye snakk om hvor svekket de russiske styrkene er. Hva med de ukrainske?

- Generelt vil jeg si at vinterforholdene vil favorisere ukrainerne. De er bedre utrustet, og vi må huske på at i februar gjorde de ukrainske styrkene det veldig godt under vinterforhold.

- Er det å snakke om en våpenhvile for en periode et tegn på svakhet?

- Ja - det bekrefter det man fra vestlig og ukrainsk side har sett gjennom etterretningen lenge. Russerne er strukket på det meste. De har for lite folk, våpen, ammunisjon og forsyninger. Hvis de ikke hadde hatt for lite av det meste, hadde de ikke vært interessert i å legge ned våpen.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer