Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Russland vil ha prøver på nervegiften som forgiftet eks-spion

Utenriksminister Sergej Lavrov kommenterer anklagene om at det er Russland som står bak forgiftning av eks-spionen Skripal.

UTENRIKSMINISTER: Sergej Lavrov sier at han vil ha prøvene av nervegiften som har forgiftet eks-spionen Sergej Skripal og hans datter. Foto: NTB scanpix
UTENRIKSMINISTER: Sergej Lavrov sier at han vil ha prøvene av nervegiften som har forgiftet eks-spionen Sergej Skripal og hans datter. Foto: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Søndag 4. mars ble den russiske eksspionen Sergej Skripal og hans datter funnet bevisstløs på en benk i Salisbury i England. Britisk politi har slått fast at de to var utsatt for et attentat der det ble benyttet nervegift. De to ligger fortsatt i koma.

Russlands utenriksminister Sergej Lavrov sier i en uttalelse at han nekter for at Russland har ned forgiftningen å gjøre, skriver Reuters.

I går anklaget Storbritannias statsminister Theresa May Russland for å stå bak forgiftningen av eks-spionen. Hun ga russerne 36 timer på å svare.

Samtidig som han nekter for at Russland står bak forgiftningen, krever han prøver av giften. Ifølge Lavrov har britiske myndigheter nektet han innsyn i saken.

De russiske myndighetene har omtalt det hele som «et sirkus», ment for å ramme russiske interesser i forkant av sommerens fotball-VM i Moskva.

- Vi har gjentatte ganger advart om dette, at vestlige medier i forkant av fotball-VM vil komme med omfattende kampanjer for å sverte Russland og undergrave tilliten til Russland som vert for sportsarrangementet, heter det i en uttalelse fra det russiske utenriksdepartementet, skriver NTB.

May: Russland sto bak

I en tale til Parlamentet mandag kveld sa May at hun erkjenner at Russland tidligere har utført attentater på liknende måter, og at de fremdeles er i stand til å gjøre det.

- Basert på vår registrering av Russlands bestillinger av attentater og vår vurdering av Russlands syn på avhoppere som mål for bestillingsmord, har vi konkludert med at det er stor sannsynlighet for at Russland var ansvarlige for angrepet mot Sergei og Julia Skripal, sier hun.

May mener det er to sannsynlige forklaringer for hva som kan ha skjedd.

- Enten sto den russiske stat bak angrepet mot landet vårt, ellers så mistet de russiske myndighetene kontroll over den potensielt farlige nervegassen ved at den havnet i andres hender.

Fordømmer angrepet

Etter at May kom med anklagene mot Russland i går ettermiddag, var NATOs generalsekretær raskt ute med å fordømme det antatte giftangrepet mot Skripal og dattera.

- Storbritannia er en høyt verdsatt alliert og denne hendelsen bekymrer NATO. NATO er i kontakt med britiske myndigheter angående saken, sier Stoltenberg.

Også USA fordømmer angrepet. Utenriksminister Rex Tillerson sa mandag at det er «åpenbart» at Russland sto bak forgiftningen, skriver NBC News.

Han sier at det er «nesten uforståelig» at en statlig aktør vil utplassere et så farlig stoff på et offentlig sted hvor andre kan bli rammet.

-Jeg forstår ikke hvorfor noen ville gjøre noe sånt. Men dette er et stoff som er kjent for oss og som ikke er utbredt. Det er bare i hendene på veldig, veldig få aktører, sier han.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!