Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Giftangrepet i England

Russland vil ha uavhengig etterforskning av giftgåta: - Pervers

Våpen-organisasjon mener det er feil av Russland å be om en uavhengig etterforskning av nervegassangrepet mot den russiske eksspionen Sergej Skripal.

ANKLAGER: Lederen for den russiske etterretningstjenesten SVR, Sergej Narysjkin, anklager britisk og amerikansk etterretning for å stå bak attentatet mot Sergej Skripal. Foto: NTB scanpix
ANKLAGER: Lederen for den russiske etterretningstjenesten SVR, Sergej Narysjkin, anklager britisk og amerikansk etterretning for å stå bak attentatet mot Sergej Skripal. Foto: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen (OPCW) var onsdag samlet til et møte i Haag, på initiativ fra Russland, for å diskutere britenes angivelige beviser for russisk medvirkning til nerveangrepet mot eksspionen Sergej Skripal og dattera Julia.

Under møtet skal den britiske delegasjonen i OPCW ha sagt at det er «pervers» av Russland å ønske seg en uavhengig gransking, melder nyhetsbyrået AFP.

- Russlands forslag om en felles britisk/russisk etterforskning av Salisbury-hendelsen er pervers. Det er en avledningsmanøver og enda mer feilinformasjon for å unngå de spørsmålene russiske myndigheter må svare på, skriver den britiske delegasjonen OPCW på Twitter.

Britiske myndigheter mener det er Russland som står bak. Russland nekter for dette, og president Vladimir Putin mener at OPCW kan få slutt på det han kaller britiske spekulasjoner. Det er Putin som har bestilt den uavhengige etterforskningen.

- Rigget angrep

Den russiske spionsjefen mener at attentatet mot den russiske eksspionen var en «grotesk provokasjon» fra vestlig etterretning. Anklagene kom mens OPCW diskuterte saken i møtet i Haag.

Lederen av den russiske etterretningstjenesten SVR, Sergej Narysjkin, mener at angrepet mot spionen var rigget.

- En grotesk provokasjon som på brutalt vis ble satt i scene av britiske og amerikanske etterretningstjenester, sa han under en internasjonale sikkerhetskonferanse arrangert av forsvarsdepartementet i Moskva onsdag, skriver AFP.

Narysjkin betegnet attentatet mot Skripal som det siste i rekken av amerikanske forsøk på å undergrave Russland og beskrev det som et gufs fra den kalde krigen.

- Washington har blitt helt på den såkalte trusselen, såkalt russisk trussel. Det har nådd slike proporsjoner og blitt så latterlig at det er på høy tid å sammenlikne med den mørke tiden under den kalde krigen, sier han, skriver Reuters.

Krever beklagelse

Anklagene fra britene har ført til masseutvisning av diplomater. Diplomater over hele verden har pakket kofferten og reist hjem etter å ha blitt utvist. Storbritannia har utvist 23 diplomater og USA har utvist 60 og stengt et konsulat i Seattle. Som en reaksjon har Russland utvist 150 diplomater og har stengt et amerikansk konsulat. Norge har utvist én russisk diplomat.

Vladimir Putin mener at «idiotien har gått for langt» og krever at statsminister Theresa May kommer med en beklagelse, skriver AFP.

Storbritannia står på sitt og får støtte fra sine allierte ved at også de har utvist diplomater. Blant annet har Norge utvist én russisk diplomat.

Spektakulær nervegift

Forgiftningen av den russiske eksspionen Sergej Skripal og hans datter Julia i Salisbury i England har ført til en særdeles betent diplomatisk krise mellom Storbritannia og Russland.

Attentatet mot den tidligere dobbeltagenten, som nå ligger på sykehus med livsvarige skader, er svært spektakulært.

Britiske myndigheter mener det er nervegiften Novitsjok som er brukt til å forgifte Skripal som ble funnet på en parkbenk i den engelske byen, som peker direkte mot det russiske militæret. Russland nekter for at den eksisterer.

Enkelte hevder at giften er kraftigere enn nervegiften VX - som drepte Kim Jong-uns bror Kim Jong-nam umiddelbart på flyplassen i Kuala Lumpur i fjor.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!