Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Russland vil heve ubåt

Ni personer er trolig omkommet, etter at K-159 gikk ned vel fem kilometer utenfor Kildinøya.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
 • Russisk ubåt sank i Barentshavet - I øyeblikket vurderer vi de ulike mulighetene for å få hevet fartøyet. Vi vil uten tvil heve den, slik at den kan bli hogget opp, sa stabssjef Viktor Kravtsjenko i den russiske marinen.

  To av mannskapet ble funnet døde og sju andre er savnet etter at den utrangerte atomubåten sank lørdag. Det blir antatt at de savnede gikk ned med fartøyet, og at ingen blir funnet i live. Et av besetningsmedlemmene ble reddet.

  - Dessverre er det veldig lite håp om å finne noen av de savnede i live, sa Kravtsjenko.

  Båtens reaktor var skrudd av da den sank, og det var ingen våpen om bord, opplyser en talsmann for forsvarsdepartementet til radiostasjonen Ekho Moskvij.

  - Det radioaktive strålingsnivået på ulykkesstedet er helt normalt, sa Kravtsjenko.

  Gransking


  President Vladimir Putin sa lørdag at det skal settes i verk en grundig undersøkelse for å få svar på hvorfor ubåten sank.

  En redningsoperasjon ble satt i gang like etter at det ble klart at ubåten hadde fått slagside og kunne synke, og det ble lett etter overlevende både til sjøs og fra luften.

  Ifølge en talsmann for marinen hadde ubåten et mannskap på 12, mens forsvarsdepartementet opplyste at det var 10 mann om bord da den sank.

  Båten var for lengst tatt ut av tjeneste og var på vei til opphogging da den sank. Den var derfor ikke utstyrt med våpen, og reaktoren var ikke lenger operativ. K-159 ligger nå på 170 meters dyp.

  For tre år siden sank den russiske atomubåten «Kursk» i Barentshavet med 118 personer om bord. Alle omkom. Årsaken til ulykken er ikke klarlagt i detalj, men fartøyet ble trolig ødelagt av en eksplosjon i et torpedorør.

  Ingen stråling


  Havariet lørdag var mindre dramatisk. K-159 sank ved innløpet til Murmanskfjorden, da den var på slep fra flåtebasen Grimikha øst på Kola-halvøya til flåtebasen Poliarnij.

  K-159 tilhørte novemberklassen fra 1963 og ble tatt ut av tjeneste allerede i 1989. De to reaktorene ble stengt av da den ble tatt ut av tjeneste for 14 år siden.

  Ifølge Statens strålevern er det foreløpig ikke klarlagt om det brukte brenselet fortsatt befinner seg om bord i ubåten, men Strålevernet vurderer det som meget sannsynlig.

  Ut fra den foreliggende informasjonen vil det uansett ikke være noen umiddelbar fare for utslipp av radioaktive stoffer som berører Norge eller norske interesser, skriver Strålevernet i en pressemelding.

  (NTB)

TIL BUNNS: En K-159 u-båt sank utenfor Kolahalvøya lørdag morgen. Minst ni besetningsmedlemmer omkom trolig da den 40 år gamle atomubåten gikk til bunns. Foto: SCANPIX