Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Russland vil ikke ta tilbake flyktninger som bløffet

UD avdramatiserer uttalelsene fra Russlands utenriksminister Sergej Lavrov.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Russland vil ikke ta tilbake enkelte flyktninger som har kommet til Norge fra Russland. Det sa den russiske utenriksministeren Sergej Lavrov på sin årlige pressekonferanse i dag, ifølge NRK.

- Diskusjonen handler om folk som kom til Russland med en hensikt om enten å jobbe i Russland eller for å besøke slektninger. De hadde ikke erklært sitt rette formål med besøket som var transitt til Norge, sa Lavrov ifølge NRK, og fortsatte:

- Dette betyr at de bevisst hadde oppgitt falske data om hensikten med sitt besøk til Russland. Dette er grunnen til at vi ikke ønsker å ta disse menneskene tilbake inn i Russland, sier han.

Kjent posisjon Utenriksdepartementet sier at uttalelsene fra Russlands utenriksminister om asylreturer gjelder folk med visum på falsk grunnlag og er en gjentakelse av kjente russiske posisjoner.

- Den norske ambassaden har vært i kontakt med russiske myndigheter knyttet til uttalelsen fra utenriksminister Lavrov. Uttalelsen er ikke er myntet på personer som man mellom Norge og Russland er enig om at kan returneres til Russland i henhold til returavtalen. Uttalelsen gjelder derimot personer som har fått visum til Russland på falsk grunnlag, sier kommunikasjonssjef Frode Andersen i UD.

Uttalelsene fra Lavrov ble mottatt med noe forvirring hos UD i utgangspunktet, men betyr ikke at Russland ikke vil ta imot personene de allerede har sagt ja til å ta imot - altså personer med gyldig opphold og multivisum - fordi disse mennesker per definisjon ikke er flyktninger i russiske myndigheters øyne.

UD forutsetter at avtale respekteres Lavrov tok forbehold om at han ikke kjente til detaljene i forhandlingene mellom norske og russiske myndigheter.

Videre sa utenriksministeren at det fortsatt pågår diskusjoner og forhandlinger mellom Norge og Russland for å løse disse spørsmålene i praksis.

- Vi har en tilbaketakelsesavtale med Russland som regulerer spørsmålet om retur mellom våre to land. Vi forutsetter at våre felles avtaler respekteres, sier kommunikasjonssjef i Utenriksdepartementet Frode Andersen.

UD sier de nå skal gå opp situasjonen med russiske myndigheter.

- Vi hadde samtaler med russiske myndigheter i Moskva i går og det fremkom ingen indikasjon på at det var noen russisk holdningsendring i tilknytning til praktiseringen av returavtalen, sier Andersen.

Utenriksminister Børge Brende sitter i øyeblikket på et fly.

- Oppga falsk data - Det er ikke sikkert det er noe nytt i dette. Dette kan tyde på at Russland ikke vil ta imot flyktninger med transittvisum, og det har også vært diskutert i Norge om hvorvidt det kan defineres som opphold, sier seniorforsker ved Fridtjof Nansens Institutt (FNI), Lars Rowe, til Dagbladet.

Han mener dette kan ses på som et forhandlingsutspill.

- Nå skal det forhandles om dette spørsmålet, og Russland setter med dette utspillet opp en barriere. Dermed vil det bli oppfattet som en belønning dersom den blir tatt ned. Det er ikke uvanlig, og det er ikke spesielt mye dramatikk i dette, sier Rowe.

- Ikke gunstig Rowe mener likevel situasjonen er problematisk for Norge.

- Norske myndigheter er opptatt av å sende disse menneskene ut av landet, og Russland er kanskje ett av de vanskeligste landene å sende dem til. Norge har ikke en gunstig forhandlingsposisjon ettersom byrden som skal forhandles bort ligger på norske side.

Til tross for at temaet dominerer nyhetsbildet i Norge, påpeker Rowe at debatten rundt utsendelser er en veldig liten sak i Russland.

- Lavrov svarer på direkte spørsmål fra NRK, og han hadde antakelig ikke kommet inn på temaet i det hele tatt hvis han ikke hadde fått spørsmål om det, sier Rowe.

500 gjenstår
Tilbakesendelsen av flyktninger er satt på vent etter en henvendelse fra russisk UD fredag kveld. Russland sa de ikke var klare til å ta imot flyktninger fra Norge over grensestasjonen Storskog i Finnmark av sikkerhetsmessige årsaker.

Ifølge Børge Brende er rundt 200 flyktninger sendt tilbake til Russland, og at det er 500 igjen som tilfredsstiller regjeringens kriterier for å bli sendt tilbake til Russland: Personer med oppholdstillatelse i Russland eller multivisum.

Totalt er det kommet 5400 flyktninger over Storskog.

Norske myndigheter har i de siste dagene vært i kontakt med russiske myndigheter for å finne en løsning på situasjonen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media