Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Russland vil ikke være transittland for flyktninger

Russland undersøker visum-søknader strengere for å stanse flyktninger som vil til Norge og andre Schengen-land via Russland.

STOPP: Ingen flere flyktninger over Storskog. Foto: AFP/JONATHAN NACKSTRAND/SCANPIX
STOPP: Ingen flere flyktninger over Storskog. Foto: AFP/JONATHAN NACKSTRAND/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Etter at mange flyktninger i fjor kom til Russland på turistvisum for å reise videre til Norge og Finland og søke om asyl, forandrer Russland sin visumpraksis.

Vil ikke ha asylsøkere En oppdatert russisk visumpraksis betyr at det er mindre sjanser for at Norge igjen vil oppleve en ny strøm av flyktninger og asylsøkere fra Russland over Storskog i Finnmark. Russland har denne uka også stengt grensa fra Russland til Finland for flyktninger, melder The Independent Barents Observer.

Etter det Dagbladet erfarer betyr det at visumsøknader til Russland fra enkelte land der man regner med at det kan være mange asylsøkere, sjekkes og underskøes spesielt. Dette for å finne ut den egentlige hensikten med reisen.

I fjor kom det mer enn 5 500 asylsøkere til Norge fra Russland over Storskog i Finnmark. Det var for det meste mennesker som ifølge russiske myndigheter hadde fått russisk visum etter å ha gitt uriktige opplysninger om sine reiser til Russland.

- Fruktbart samarbeid - Russland og Norge har lenge hatt et fruktbart grense-samarbeid som har vært til nytte for begge land. Til tross for den vanskelige situasjonen vi var vitne til i fjor høst har det takket være et konstruktivt arbeid med migrasjonsmyndigheter på begge sider ikke kommet en flyktning til Norge gjennom grensa siden begynnelsen av desember 2015, sier presseattache Andrej Kulivov ved Den russiske ambassaden i Oslo til Dagbladet.

Norge og Russland er enige om å være uenige om tilbakesendelse av de fleste av de 5 500 flyktingnene som kom over Storskog i fjor. Norge vil i prinsippet sende tilbake de fleste, men Russland vil bare akseptere de som har gyldige innreisepapirer til Russland.

- Den praktiske gjennomføringen av den bilaterale avtalen om tilbakesendelse av borgere fra tredje-land har blitt diskutert i flere runder mellom russiske og norske myndigheter. Fra russisk side ble det bekreftet å akseptere mennesker som har legitime grunner til å returnere til Russland, sier Nikolai Konygin, konsul ved Den russiske ambassaden i Oslo.

Stanses før grensa Samtidig er det kontroll på norsk og russisk side av gyldige dokumenter før man passerer grensa ved Storskog. På russisk side av grensa, før man kommer til den russiske grensestasjonen ved Boris Gleb, er det to kontrollposter der russiske myndigheter sjekker de reisendes dokumenter.

Trafikken av asylsøkere over grensa i fjor høst skapte et spent forhold mellom Norge og Russland. Strømmen av flyktninger i oktober og november førte til sterke beskyldninger i norsk presse om at flyktningstrømmen var politisk styrt fra russiske myndigheter, og krefter i regjeringspartiet FrP ville stenge grensa. Det ville fått alvorlige konsekvenser for forholdet mellom Norge og Russland.

- Propaganda Russlands-kjenner og bedattant Hans Wilhelm Steinfeld sa i Dagbladet onsdag at flyktningstrømmen til Norge i fjor var styrt av russiske myndigheter.

- Siden Norge støtter sanksjonene mot Russland, tror jeg det handler om å gjøre det litt utrivelig for Norge. Dette er Putins småbølling, sa Steinfeld.

- Russland startet sine operasjopner i Syria etter at flommen av flyktninger strømmet inn i Europa, og kan derfor ikke ha forårsaket den. De grunnløse beskyldningene fra Steifeld passer perfekt til propaganda-kampanjen i mange vestlige medier om at Russland intensiverer og forsterker flyktningkrisa i Europa, sier Kulikov.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!