Russland vil inkludere Iran i nye møter om Syria

Utenriksminister Sergej Lavrov vil organisere brede internasjonale møter om Syria - sammen med Kina.

INKLUDERER IRAN: Russland og Kina vil lage et bredere forum for å diskutere krisen i Syria, og vil inkludere Iran i samtalene. Foto: Sergey Grachev/NTB Scanpix
INKLUDERER IRAN: Russland og Kina vil lage et bredere forum for å diskutere krisen i Syria, og vil inkludere Iran i samtalene. Foto: Sergey Grachev/NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi mener det er nødvendig å samle til et møte med land som har virkelig innflytelse på de ulike grupperingene, sier Lavrov.

På møtet vil han ha med både Tyrkia, alle de permanente medlemmene av FNs sikkerhetsråd, Den arabiske liga, Den islamske samarbeidsorganisasjonen og EU.

Han mener at et slikt forum vil kunne spille en mer konstruktiv rolle enn gruppen som kaller seg «Syrias venner», som han indirekte anklager for dobbeltmoral og for å støtte «de radikale kravene» til opposisjonsgruppene som er samlet i Syrias nasjonalråd.

- Det nye forumet vil være noe som alle utenlandske aktører vil kunne slutte opp om, ærlig og uten dobbeltmoral, for å oppfylle Kofi Annans plan fordi vi alle støtter den, sier Lavrov.

- Samler krefter Den russiske utenriksministeren kom med uttalelsen onsdag på et toppmøte i den såkalte Shanghai-gruppen i Beijing, hvor han var sammen med president Vladimir Putin og ledere fra en rekke sentralasiatiske land.

Ifølge Lavrov vil Russland og Kina sammen forsøke å hjelpe fram fredsplanen som er utarbeidet av FNs og Den arabiske ligas Syria-utsending Kofi Annan.

- Vi har besluttet at vi vil samordne våre handlinger når det gjelder Syria, og at det viktigste akkurat nå er å iverksette Annans plan og FNs sikkerhetsråds resolusjon, sa Lavrov.

«Syrias venner» består av blant annet USA, Tyrkia, flere EU-land, samt arabiske land. Kina og Russland har ikke villet delta på møtene som blant annet har funnet sted i Istanbul, der også Norge deltok.

Clinton til Tyrkia Denne uken skal «Syrias venner» holde nye samtaler i Istanbul, og det er ventet at utenriksminister Hillary Clinton vil møte dem onsdag, ifølge tyrkiske kilder.

Clinton skal torsdag delta på et antiterror-seminar sammen med utsendinger fra om lag 30 land. Både Syria og Iran er ventet å stå på dagsordenen.

Imens fortsetter volden for fullt, og de siste dagene kan det se ut som om syriske opprørere har trappet opp angrepene mot regimet.

Natt til onsdag gjennomførte de en offensiv i og rundt den syriske hovedstaden Damaskus, ifølge aktivister. Opprørerne skal ha kjempet mot regimestyrker ved et etterretningshovedkvarter og ved flere kontrollposter, sier aktivistgruppa Syrian Observatory for Human Rights.

Ved Libanon Onsdag formiddag ble det også meldt om sammenstøt på grensen mellom Syria og Libanon. Syriske styrker har drept en libanesisk mann og såret minst to andre i en skuddveksling, ifølge sikkerhetskilder.

Skytingen oppsto etter at syriske sikkerhetsstyrker oppdaget en gruppe våpensmuglere som var på vei til å ta seg inn i Syria fra et område nær den østlibanesiske byen Arsal i Bekaadalen, ifølge kildene. Senere ble det meldt om sammenstøt mellom de syriske styrkene og lokalbefolkning på libanesisk side av grensen.

Til tross for volden gjennomførte syriske myndigheter valg på ny nasjonalforsamling for en måned siden, og onsdag utnevnte president Bashar al-Assad Riad Hijab til landets nye statsminister.

Hijab har til nå vært landbruksminister og tilhører den harde kjernen i Assads Baath-parti. Han får nå i oppgave å danne ny regjering.

(NTB)