PRESS: John Kerry og USA forsøker å legge press på Russland og president Vladimir Putin. Diplomatiet de to landene imellom beskrives å være nesten dødt, og det amerikanske statsapparatet virker splittet i hvordan de skal håndtere borgerkrigen i Syria. Foto:  AFP PHOTO / VASILY MAXIMOV
PRESS: John Kerry og USA forsøker å legge press på Russland og president Vladimir Putin. Diplomatiet de to landene imellom beskrives å være nesten dødt, og det amerikanske statsapparatet virker splittet i hvordan de skal håndtere borgerkrigen i Syria. Foto:  AFP PHOTO / VASILY MAXIMOVVis mer

Russland vil sende flere bombefly til Syria. USA fullstendig i villrede: - Diplomatiet er på bristepunktet

Uenigheter innad i USAs regjering for hvordan å løse Syria-krisa.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Situasjonen for sivilbefolkningen i Syria, og spesielt i området som Aleppo, er helt uutholdelig.

De opprørskontrollerte delene av Aleppo har blitt bombet intenst av russiske og syriske bombefly den siste tida.

For USA og den USA-ledede koalisjonen er situasjonen i Aleppo blitt ei forferdelig diplomatisk nøtt, samtidig som det utspiller seg en humanitær krise.

- Helt på bristepunktet

Onsdag gikk USAs utenriksminister John Kerry ut og truet med å kutte all kontakt med Russland om ikke bombingen stanset.

Det har den ikke gjort, og ved inngangen til helga har det kommet flere meldinger om at Russland nå vil sende flere bombefly til Syria og intensivere bombetoktene, skriver Reuters.

For tredje dag på rad snakket Kerry med sin russiske kollega Sergej Lavrov på fredag.

I etterkant av samtalen gjorde USA det klart at de ikke foreløpig ikke vil gjøre alvor av trusselen om å kutte diplomatiet, men advarer samtidig med at det henger i en tynn tråd.

- Diplomatiet er på bristepunktet, men det er ikke dødt ennå. Vi har sett nok til at vi ikke vil lukke døren helt ennå, sier talsmann for det amerikanske UD, Mark Toner.

- Vil ha militærmakt

Kommentarene kom bare timer før det i natt ble lekket et lydopptak fra et møte John Kerry hadde med en gruppe syrere forrige uke. Der kommer det fram at utenriksministeren vil ha militærmakt i Syria.

I et lekket lydopptak som New York Times har offentliggjort, forteller John Kerry om uenigheter innad i den amerikanske regjeringen.

- Jeg tror vi snakker om tre-fire personer i administrasjonen som alle har argumentert for bruk av makt, og jeg tapte diskusjonen. Jeg har argumentert for bruk av makt, men ting utviklet seg i en annen retning, sier Kerry.

Lydopptaket, som ble gjort under en 40 minutters lang samtale er en spesiell erkjennelse fra Kerry, der han åpent uttrykker sin frustrasjon for at landet ikke har maktet å stoppe blodbadet i Syria.

- Vi prøver å følge det diplomatiske spor, og jeg forstår at det er frustrerende. Ingen er mer frustrerte enn oss, sier Kerry.

Han sier videre at verken Kongressen eller det det amerikanske folk vil tillate å sende styrker inn i Syria.

- Problemet er at russerne ikke bryr seg om internasjonal lov. Det gjør vi, sier han.

Bekymringer

John Kirby, Kerrys talsperson, nekter ikke for at lydopptaket er ekte.

TRIST REDNINGSAKSJON: Et luftangrep rammet byen Idlib i Syria. I hele 2 timer lå en forsvarsløs baby begravet i ruinene. Da hun ble berget med livet i behold, ble redningsmannen alvorlig preget. Video: Aktivistgruppa «white helmets» Vis mer

- Selv om vi vil avstå fra å kommentere en privat samtale, var utenriksminister Kerry takknemlig for muligheten til å møte denne gruppen med syrere, for å høre deres bekymringer og bekrefte vår satsing på å avslutte denne borgerkrigen, sier han ifølge NTB.

Kerry har vært en pådriver internt for å få president Barack Obama til å trappe opp i Syria, for å tvinge Assad til side og ende borgerkrigen, men han har vært nøye med å presentere en samlet regjering utad.

I ukevis har USA og Russland forsøkt å forhandle fram en nasjonal våpenhvile med mål om å gjøre slutt på den femårige borgerkrigen i Syria, men de avtalene som er blitt utarbeidet, har raskt kollapset.

Innbyggerne sperret inne

Siden begynnelsen av juli, i over tre måneder, har innbyggerne i det opprørskontrollerte Øst-Aleppo vært sperret inne. Ifølge Jan Egeland, generalsekretær i Flyktninghjelpen, er de nå ofre for russernes og det syriske regimets strategi: Bombe og angripe opprørskontrollerte områder så voldsomt, at opprørerne ser seg tvunget til å gi opp.

Nå står rundt 10 000 soldater tilhørende Bashar al-Assad-regimet klare for å gå inn i Øst-Aleppo, ifølge CNN. Det kan tyde på at Assad-regimet, med russernes bistand, snart håper å ta over området som opprørerne har kontrollert siden 2012.

Mer enn 9000 personer, inkludert 3800 sivile, skal ha blitt drept av russiske flyraid det siste året, ifølge syriske Syrian Observatory for Human Rights, som siteres i Al Jazeera.

Fem år etter at borgerkrigen startet har mer enn 400 000 syrere blitt drept og mer enn halvparten av de en gang 22 millioner innbyggerne er på flukt i og utenfor Syria.