Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Russland vil undergrave demokratier

Sterk advarsel fra Tysklands sikkerhetssjef.

INNBRUDD: Innbruddsredskap, en laptop. Foto: Silas Stein/dpa/NTB_Scanpix
INNBRUDD: Innbruddsredskap, en laptop. Foto: Silas Stein/dpa/NTB_Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den tyske sjefen for innenriksetterretningen Bundesnachrichtendienst, Bruno Kahl, advarer mot at det tyske valget i september neste høst, kan bli et mål for russiske hackere og nett-troll, som vil forsøke å undergrave den demokratiske prosessen i Tyskland, melder blant annet The Guardian.

- Fra Russland

- De som står bak er interessert i at den demokratiske prosessen som sådan skal ha mindre legitimitet. Det spiller ingen rolle hvem de hjelper. Vi har indikasjoner på de de (angrepene) kommer fra Russland, sier Kahl til Süddeutsche Zeitung. Det er det første intervjuet han gir etter fem måneder i jobben.

- Vi har beviser på nett-angrep som ikke har noe annet formål enn å skape politisk usikkerhet, sier Kahl.

I sommer sa amerikansk etterretning at det var kretser i den russiske regjeringen som brøt seg inn i dataprogrammene til Det demokratiske partiet i sommer under presidentvalget. Innbruddet har skjerpet bevisstheten blant vestlige etterretningsorganisasjoner overfor russisk etterretning.

Større rom for Russland

Kjell Grandhagen gikk av som norsk etterretningssjef i sommer, og er trolig den i Norge som kan mest om etterretning mot kongeriket. Han understreker at han ikke er kjent med materialet som den tyske etterretningssjefen refererer til. Men på generelt grunnlag sier han:

- Vi vet at russerne vil spille en større rolle som stormakt, og vi vet om grupper med hackere. Men jag kan ikke uten videre bekrefte at Russland vil destabilisere vestlige demokratier. Norge er mindre polarisert enn andre land i Europa når det gjelder forholdet til Russland, sier Grandhagen til Dagbladet.

I store EU-land som Frankrike og Tyskland er det sterke krefter som vil stanse sanksjonspolitikken mot Russland, noe som er president Vladimir Putins viktigste mål i forhold til EU. I Norge er det ingen politisk kraft bak slike krav.

Grandhagen legger til at med Donald Trump som president i USA og et EU som har store interne utfordringer etter brexit og andre ting, så åpner det en større plass for Russland i internasjonal politikk.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!