Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Russland vil utvikle raketter som kan sprenge asteroider

Sikter seg inn på prøvesprengning i 2036.

FRYKTET KOLLISJON: Dette er en kunstnerisk fremstillingen av asteroiden Apophis, som, hvis den traff jorden, være 65 000 ganger kraftigere enn atombomben som ble sluppet over Hiroshima. FOTO: NTB scanpix
FRYKTET KOLLISJON: Dette er en kunstnerisk fremstillingen av asteroiden Apophis, som, hvis den traff jorden, være 65 000 ganger kraftigere enn atombomben som ble sluppet over Hiroshima. FOTO: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): På 90-tallet pøste Hollywood ut filmer om menneskehetens kamp mot asteroider som truet med å utslette hele jordkloden. I filmene gikk det alltid bra, Bruce Willis ordnet som regel opp, men hva om en asteroide har retning mot jordkloden i virkeligheten?

Vil sprenge asteroide Nå vil russerne forbedre sine raketter slik at de kan bidra til å forsvare jordkloden, om den skulle bli truet av store steiner fra verdensrommet, skriver det russiske nyhetsbyrået Tass.

Russland vil nemlig oppgradere sine interkontinentale ballistiske missiler, som kan armeres med atomstridshoder, slik at de kan være i stand til å ødelegge meteoroider som kommer nærme jorden, ifølge Sabit Saitgarayev, forsker ved Makeyev Rocket Design Bureau.

- De fleste raketter går på kokende drivstoff. Tankingen begynner 10 dager før utskyting og derfor er de uegnet til å ødelegge meteoroider som er på størrelse med Tsjeljabinsk-meteoritten og som oppdages noen timer før de kommer nærme jorden. For å ødelegge disse kan interkontinentale ballistiske missiler brukes, men de må oppgraderes, sier Saitagarayev.

De forbedrede missilene kan bli brukt til å ødelegge asteroider som «99942 Apophis», «som vil komme farlig nærme jorden i 2036», ifølge Saitagarayev.

Passerer nær jorden Og det er nettopp asteroiden «99942 Apophis» russerne har sett seg ut som den ideelle prøvekanin for sine oppgraderte missiler.

Da asteroiden ble oppdaget i 2004 ble det satt en sannsynlighet på 2,7 prosent for at den vil treffe jorda. Senere beregninger har nedskalert sannsynligheten for en kollisjon ganske betraktelig.

Men 13. april 2029, en fredag av alle ting, vil den passere rundt 30 000 km fra jorda. Langt nærmere enn månen. Denne passeringen vil, på grunn av jordens gravitasjon, endre Aporphis bane, men NASAs ferskeste beregninger utelukker at asteroiden vil treffe jorden i 2036, slik man først fryktet.

«99942 Apophis» har en diameter på 325 meter og det er beregnet at den veier rundt 35 millioner tonn.

Tsjeljabinsk-meteoritt Og at russerne står i frontlinjen i kampen for å forsvare jorden mot asteroider er kanskje ikke så rart.

I 2013 ble rundt 1500 personer skadet da en meteoroide suste inn i jordens atmosfære i en hastighet på 54 000 kilometer i timen over Tsjeljabinsk i Russland.

Trykkbølgen som oppstod da meteoroiden traff atmosfæren tilsvarte flere kilotonn med eksplosiver, og førte til at den gikk i oppløsning 30 til 50 km over bakkenivå.

Trykkbølgen knuste mange vinduer, og et fabrikktak skal ha falt sammen.

Tunguska Det største nedslaget i moderne tid fant også sted i Tunguska i Russland i 1908, da en meteoroide eller fragment fra en komet eksploderte fem til ti kilometer over bakken.

Gjenstanden var trolig noen titalls meter bred, og eksplosjonen veltet rundt 80 millioner trær i et område på over 2000 kvadratkilometer.

NASA vurderer fortløpende risikoen for at asteroider treffer jorda. De bruker da det de kaller Torino-skalaen for å angi sannsynligheten.

Her kan du se tabellen over aktuelle asteroider.