- Russland ville stått i Mariupol i dag uten NATO-sanksjoner

- Vi har ingen garantier for hva framtida vil bringe, sier utenriksminister Børge Brende.

USIKKERHET: Russland bryter folkeretten, flytter grenser med våpenmakt, destabiliserer Ukraina og sprer usikkerhet gjennom hele Europa, sa Børge Brende på Høyres landsmøte i dag. Foto: Vegard Kristiansen Kvaale / Dagbladet
USIKKERHET: Russland bryter folkeretten, flytter grenser med våpenmakt, destabiliserer Ukraina og sprer usikkerhet gjennom hele Europa, sa Børge Brende på Høyres landsmøte i dag. Foto: Vegard Kristiansen Kvaale / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

GARDERMOEN (Dagbladet): Det nye trusselbildet, med Russlands aggresjon, terrorisme og ekstremisme, preget utenriksminister Børge Brendes tale til Høyre-landsmøtet i dag.

Sprer usikkerhet - Vi står sammen med våre allierte når Putins Russland bryter folkeretten, flytter grenser med våpenmakt og destabiliserer Ukraina og sprer usikkerhet gjennom hele Europa.

- Hadde vi ikke vært krystallklare på at nye angrep vil føre til sanksjoner er jeg redd Russland ville stått i Mariupol i dag. NATO-solidaritet fungerer, sier Brende.

Overfor Dagbladet utdyper han:

- Uten knalltøffe økonomiske sanksjoner, var det klare indisier på at Russland ønsket å utvide det området som de pro-russiske separatistene kontrollerer. Vi har jo sett angrep på Mariupol, som FNs generalsekretær har slått fast er i strid med folkeretten og en krigsforbrytelse, sier Brende.

- Jeg tror de økonomiske sanksjonene har virket, så Russland har tenkt seg om to ganger før de går videre og tar større deler av Ukraina.

Ingen garanti Den amerikanske utenriksministeren John Kerry sa fredag at det er brudd på denne våpenhvilen inngått i Minsk inne i området de prorussiske separatistene kontrollerer i Donbass.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.