USIKKERHET: Russland bryter folkeretten, flytter grenser med våpenmakt, destabiliserer Ukraina og sprer usikkerhet gjennom hele Europa, sa Børge Brende på Høyres landsmøte i dag. Foto: Vegard Kristiansen Kvaale / Dagbladet
USIKKERHET: Russland bryter folkeretten, flytter grenser med våpenmakt, destabiliserer Ukraina og sprer usikkerhet gjennom hele Europa, sa Børge Brende på Høyres landsmøte i dag. Foto: Vegard Kristiansen Kvaale / DagbladetVis mer

- Russland ville stått i Mariupol i dag uten NATO-sanksjoner

- Vi har ingen garantier for hva framtida vil bringe, sier utenriksminister Børge Brende.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

GARDERMOEN (Dagbladet): Det nye trusselbildet, med Russlands aggresjon, terrorisme og ekstremisme, preget utenriksminister Børge Brendes tale til Høyre-landsmøtet i dag.

Sprer usikkerhet - Vi står sammen med våre allierte når Putins Russland bryter folkeretten, flytter grenser med våpenmakt og destabiliserer Ukraina og sprer usikkerhet gjennom hele Europa.

- Hadde vi ikke vært krystallklare på at nye angrep vil føre til sanksjoner er jeg redd Russland ville stått i Mariupol i dag. NATO-solidaritet fungerer, sier Brende.

Overfor Dagbladet utdyper han:

- Uten knalltøffe økonomiske sanksjoner, var det klare indisier på at Russland ønsket å utvide det området som de pro-russiske separatistene kontrollerer. Vi har jo sett angrep på Mariupol, som FNs generalsekretær har slått fast er i strid med folkeretten og en krigsforbrytelse, sier Brende.

- Jeg tror de økonomiske sanksjonene har virket, så Russland har tenkt seg om to ganger før de går videre og tar større deler av Ukraina.

Ingen garanti Den amerikanske utenriksministeren John Kerry sa fredag at det er brudd på denne våpenhvilen inngått i Minsk inne i området de prorussiske separatistene kontrollerer i Donbass.

- Jeg håper denne avtalen vil holde, og det har jo vært roligere inne i Ukraina etter at avtalen ble inngått, men her har vi ingen garantier for hva framtida vil bringe, sier Brende.

Han sier vi heller ikke kan utelukke at russerne vil skape en korridor fra Russland til Krim.

- Men det advarer vi sterkt mot, og det europeiske ledere har sagt til Putin under forhandlingene i Minsk, er at hvis russerne bidrar til at større deler blir tatt, vil Europa og USA trappe opp sanksjonene til et helt annet nivå enn i dag.

Ikke eksperimentering I sin tale til landsmøtet slo utenriksministeren fast at NATO er garantisten for Norges sikkerhet.

- Med Høyre i regjering vil det aldri være rom for tvil om det. Vi eksperimenterer ikke med Norges sikkerhet, sier Brende.

Han framhever at Norge ønsker et nært og godt forhold til Russland.

- Gjennom sine handlinger i Ukriana har Russland brutt grunnleggende internasjonale regler. Norge har ikke vendt Russland ryggen. Det er Russland som har vendt ryggen til grunnleggende verder, sier Brende.

Jøder skal føle seg trygge Han mintes terrorangrepene i Paris og i København, der jøder var blant terrormålene.

- Møtet med rabbiner Melchior og et blomsterhav utenfor synagogen ble sterkt. Jøder skal føle seg trygge i Euroa. Et Europa uten jøder er ikke Europa. La oss ikke i det 21. århundre oppleve det ekstremistene forsøkte i det 20. århundre, sier Brende.

Han slo fast at Norge sammen med sine allierte vil bekjempe antisemittisme, islamofobi, rasisme og ekstremisme.

Grenseløs brutalitet - Det ISIL, Al Shabaad, Boko Haram og andre terrorister har til felles er at brutaliteten er grenseløs. De menneskelige lidelsene er enorme. Millioner av mennesker har rømt fra sine hjem.

Middelhavet har blitt en massegrav for desperate mennesker på flukt til tryggere land.

- Derfor er Norge blant de største bidragsyterne til Syria og nabolandene, og vi trapper opp innsatsen i Middelhavet. Og vi skal gjøre mer, mye mer, sier Brende.

Syria-løsning Han slo fast at en fredelig utvikling i regionen er en av de viktigste investeringene for vår sikkerhet.

- En politisk løsning må utmeisles for Syria. Ekstremistene i ISIL må stoppes. Vi skal stoppe fremmedkrigere fra å reise inn, og de skal stilles til ansvar hvis de retuerneres, sier Brende.