PARADE: Da klokka i dag slo 9 norsk tid startet den største militærparaden siden krigens slutt i den russiske hovedstaden Moskva. Dette for å markere 70-årsdagen for seieren over Hitler-Tyskland. Foto: AFP PHOTO / YURI KADOBNOV / NTB SCANPIX
PARADE: Da klokka i dag slo 9 norsk tid startet den største militærparaden siden krigens slutt i den russiske hovedstaden Moskva. Dette for å markere 70-årsdagen for seieren over Hitler-Tyskland. Foto: AFP PHOTO / YURI KADOBNOV / NTB SCANPIXVis mer

Russland viser muskler. Historisk militærparade i Moskva

Putin talte til folket.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Da klokka i dag slo 9 norsk tid startet den største militærparaden siden krigens slutt i den russiske hovedstaden Moskva. Dette for å markere 70-årsdagen for seieren over Hitler-Tyskland.

Over 16 000 soldater deltok i paraden på Den røde plass, som for anledningen lå badet i sol og president Vladimir Putin så meget fornøyd ut der han inspiserte sine tropper.

- Vi er takknemlige overfor det britiske, franske og amerikanske folk for deres bidrag til seieren, sa han da han talte til folket, før han passet på å sende et lite spark til den vestlige verden.

- Etter krigen ble FN grunnlag, og man stiftet internasjonal rett. I dag blåser man i den. Man forsøker å bygge en unipolar verden, og det er ikke bra for stabiliteten.

Labert oppmøte Putin hadde sendt ut invitasjoner til 68 statsledere, men da alt kom til alt var det bare omlag 20 som fant det for godt å ta turen.

Dette fordi EU og USA la press på sine allierte og venner for ikke å delta på grunn av Russlands rolle i den ukrainske borgerkrigen.

Obama, Merkel, Hollande, og Cameron glimret alle med sitt demonstrative fravær, og ikke engang presidenten for Russlands nærmeste allierte, Hviterusslands Aleksandr Lukasjenko troppet opp.

Det gjorde heller ikke den nordkoreanske presidenten Kim Jong-un som lenge var ventet å gjøre sitt første statsbesøk etter at han tok over roret som statsoverhode.

Feilslått generalprøve Like smertefritt gikk det ikke da det torsdag ble gjennomført en generalprøve. Da var det nemlig en av de flunkende nye T-14 Armata-stridsvognene som streiket.

Mens motoren rumlet og gikk - uten at Armata-maskinen beveget seg - ble en annen, mindre stridsvogn sendt inn i manesjen med et slepetau.

T-14 er ifølge britiske The Times utrustet med et revolusjonerende kanontårn og et 360 graders trussel-oppdagingssystem. Russernes nye stolthet har dessuten  en «reaktiv pansring», som gir en spesiell beskyttelse mot innkommende raketter.

Men, som the Times tørt bemerker, kan den imponerende utrustningen neppe beskytte «hvem det nå er som holdes ansvarlig for dens pinlige sammenbrudd foran tusenvis av tilskuere i dag».