Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Russland viser muskler

Norske fregatter blir joller i forhold.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Torsdag seilte KNM «Roald Amundsen» side ved side mot kjempen «Admiral Kuznetsov». Russerne gjennomfører en stor øvelse utenfor Finnmarkskysten, og det er stor aktivitet både til havs og i lufta.

Stor aktivitet

Flyaktiviteten under den varslede russiske militærøvelsen utenfor Finnmark i går, beskrives av erfarne forsvarsfolk som den største de har sett.

Øvingsaktiviteten var varslet av russiske myndigheter, både via media og diplomatiske kanaler.

- Vi ble informert, men ikke detaljert informert. Flyaktiviteten i går var stor. Dem jeg har snakket med har aldri før sett så høy flyaktivitet, sier oberstløytnant John Inge Øglænd ved Fellesoperativt Hovedkvarter til Dagbladet.

Hangarskipet «Admiral Kuznetsov» og flere titalls kampfly og overvåkingsfly deltok i øvelsen, som ble gjennomført i internasjonalt farvann i området utenfor Vest-Finnmark og Murmanskfjorden i Barentshavet.

- Det oppleves ikke som dramatisk. Russerne har fått betydelig økte militære midler, da er det naturlig å øve mer. Men det forsterker de signaler vi har fått i sommer og høst om at det er økende aktivitet i nordområdene fra russisk side, sier Øglænd.

Jagere på vingene

I HØFLIGE FORMER: Dette bildet av KNM «Roald Amundsen» (foran) og det russiske hangarskipet «Admiral Kuznetsov» i internasjonalt farvann utenfor Finnmarkskysten ble tatt 31. januar. Foto: 333-skvadron/Forsvaret
I HØFLIGE FORMER: Dette bildet av KNM «Roald Amundsen» (foran) og det russiske hangarskipet «Admiral Kuznetsov» i internasjonalt farvann utenfor Finnmarkskysten ble tatt 31. januar. Foto: 333-skvadron/Forsvaret Vis mer

Øvelsen er siste del av det to måneder lange seilingsprogrammet som den russiske hangarskipsgruppen har gjennomført i Atlanterhavet og Middelhavet. Gruppa hadde en større øvelse i Biscaya for to uker siden, og gårsdagens øvelse danner avslutningen på seilingsperioden.

Norske jagerfly fra Bodø var på vingene ved flere anledninger i går formiddag og identifiserte russiske fly som deltok i øvelsen i internasjonalt luftrom.

- Dette skjer like utenfor vår dørstokk, så vi følger det veldig nøye. Vi har kapasitet til å følge med på en tilfredsstillende måte, sier Øglænd.

Den norske fregatten KNM «Roald Amundsen», som gjennomfører en testperiode i nordområdene, møtte hangarskipsgruppen torsdag ettermiddag utenfor Sørøya ved Hammerfest, og fulgte blant annet hangarskipet «Admiral Kuznetsov».

- Dette foregikk i profesjonelle og høflige former. Det var dialog mellom fartøyene hele veien, sier Øglænd.

Situasjonen var mer anspent i desember i fjor da russerne uten forvarsel startet en øvelse midt blant norske oljeriggere, noe som stanset all helikoptertrafikk til og fra plattformene.

SÅ NÆRE: «Admiral Kuznetsov» skapte kaos på oljeriggene under en øvelse i desember i fjor.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media