Russland vraker kjemiske våpen

MOSKVA (NTB-AP): Russiske myndigheter har begynt arbeidet med å ødelegge landets store lagre av kjemiske våpen, og planlegger blant annet å bygge sju destruksjonsanlegg, melder nyhetsbyrået Interfax.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I første fase av programmet skal en uskadeliggjøre 7.500 tonn etsende gass, og i neste fase står 32.500 tonn kjemiske våpen som tilhører landets flyvåpen og artilleri-styrker for tur, opplyser det russiske forsvarsdepartementet.

44.000 tonn

Russland har anslagsvis 44.000 tonn kjemiske våpen, og deler av dem skriver seg fra helt tilbake til andre verdenskrig.

Ifølge det russiske forsvarsdepartementet skal det bygges sju destruksjons- og lagringsanlegg, der våpnene skal uskadeliggjøres ved hjelp av kjemisk behandling og deretter graves ned som industriavfall.

I forrige måned undertegnet president Boris Jeltsin en internasjonal avtale om forbud mot kjemiske våpen. Russland har også åpnet for internasjonal inspeksjon av sine lagre.

Høy pris

Ledelsen i Kreml anslår prisen for å ødelegge de kjemiske våpnene til over 40 milliarder kroner, og har fått løfte om drøyt 7 milliarder fra utlandet til arbeidet.

Regjeringen har på neste års budsjett bare satt av 95 millioner kroner til arbeidet, men Jeltsin har samtidig lovet å stille 630 millioner kroner til disposisjon.

Destruksjonen av de kjemiske våpnene er ikke bare et spørsmål om penger. Flere steder i Russland har innbyggerne protestert mot planene om å bygge destruksjons- og lagringsanlegg, av frykt for at de livsfarlige våpnene skal påføre mennesker og miljø skader.