Russland vurderer å gjennoppta henrettelser

Russland kan komme til å ta i bruk dødsstraffen igjen. Den siste tidens terroraksjoner mot russiske mål kan gjøre det nødvendig å gjenoppta henrettelsene, sa justisminister Jurij Tsjajka fredag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Russland har ikke gjennomført henrettelser siden 1996, da landet ble medlem av Europarådet, som ikke godtar at medlemslandene praktiserer dødsstraff. Men dødsstraffen er ennå ikke formelt avskaffet.

- Terrorister som gjør seg skyldige i drap på uskyldige barn og gamle mennesker, kan ikke betraktes som mennesker. De fortjener tvert om den strengest tenkelige straff, sa Tsjajka ifølge det russiske nyhetsbyrået Interfax.

Han siktet spesielt til geriljaaktivister som med jevne mellomrom dreper sivile i den krigsherjede russiske republikken Tsjetsjenia. Sommeren for to år siden ble 293 sivilister drept i slike terroraksjoner, hevder regjeringen i Moskva.

Europarådets generalsekretær Walter Schwimmer sa seg på en pressekonferanse i Moskva fredag bekymret over at Russland ennå ikke formelt har avskaffet dødsstraffen. Han kritiserte også russernes «mangel på respekt» for menneskerettighetene i Tsjetsjenia.

(NTB)