Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Russland ypper mot vesten

Vil anerkjenne Sør-Ossetia og Abkhasia som selvstendige stater.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Den russiske nasjonalforsamlingen kommer i dag til å be om at Sør-Ossetia og Abkhasia skal anerkjennes som selvstendige stater, melder russiske medier.

Dette er stikk i strid med dagens situasjon der utbryterrepublikkene tilhører Georgia. De har imidlertid hatt en stor grad av selvstendighet siden tidlig på 90-tallet, på grunn av sterk økonomisk, politisk og militært støtte fra Russland. Russisk anerkjennelse er nok en provokasjon fra Moskva mot vesten.

FN vil ikke anerkjenne

Krigen i Georgia tidligere denne måneden har gitt utbryterne blod på tann og både Sør-Ossetia og Abkhasia har bedt Kreml om å anerkjenne en løsrivelse fra Georgia.

Førstekammeret Føderasjonsrådet vedtok i morges med 130 stemmer mot null, en resolusjon der de ber president Dmitrij Medvedev om å anerkjenne de to regionene som selvstendige. Tidlig i ettermiddag godkjente også annetkammeret Statsdumaen å be Kreml om å godkjenne løsrivelse.

- I dag må vi oppfylle det som er vår historiske misjon - å beskytte små stater fra angripere, sier medlem i Føderasjonsrådet Boris Spiegel til AP.  

Vedtaket er ikke være bindende for presidenten, men gir Medvedev gode kort på hånda overfor vesten, mener politiske analytikere.

Når Kreml har anerkjent de to statene kan de formelt søke FN om anerkjennelse. Men dette vil garantert bli stanset i Sikkerhetsrådet, der minst én av de faste medlemmene vil nedlegge veto.

TOPPMØTE: Abkhazias leder Sergei Bagapsh (t.h.) og Sør-Ossetias leder Eduard Kokoity (t.v.) er i Moskva for å få russisk støtte til sin selvstendighetskamp. Her møter de internasjonal presse i Moskva sammen med talsmannen for det russiske parlamentet Sergei Mironov. Foto: Scanpix
TOPPMØTE: Abkhazias leder Sergei Bagapsh (t.h.) og Sør-Ossetias leder Eduard Kokoity (t.v.) er i Moskva for å få russisk støtte til sin selvstendighetskamp. Her møter de internasjonal presse i Moskva sammen med talsmannen for det russiske parlamentet Sergei Mironov. Foto: Scanpix Vis mer

Russiske buffersoner

Etter at krigen om Sør-Ossetia endte med at georgiske styrker ble presset ut fra begge provinsene, har det russiske militæret etablert kontroversielle buffersoner rundt grensene. Dette har ført til sterke protester fra Georgia og harde ord fra EU, NATO og USA.

- Dette er en historisk dag for Abkhasia og Sør-Ossetia. Abkhazia vil aldri mer være en del av Georgia, sier den abkhasiske lederen Sergei Bagapsh til BBC.

Observatører fra Organisasjonen for Sikkerhet og Samarbeid i Europa, OSSE, har nå begynt sitt arbeid i området rundt Sør-Ossetia. Det er ikke klart når observatørene vil operere inne i Sør-Ossetia som nå er under russisk kontroll. Georgia mener OSSE-observatørene langtfra er nok, de ønsker representanter fra EU og helst fredsbevarende styrker.

I NÆRHETEN: Russiske militærstyrker har etablert en buffersone rundt utbryterrepublikkene, en sterk påminnelse til Georgia om at de ikke har gitt slipp på regionene.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!