Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Russlands ambassade til angrep på TV 2-journalist: - Løgnaktig

Den russiske ambassaden i Norge mener Øystein Bogens bok er provoserende, grunnløs og løgnaktig. - Dette var voldsomt, svarer den profilerte journalisten og forfatteren.

FÅR HØRE DET: Russlands ambassade i Norge anklager TV 2-journalist Øystein Bogen for å være løgnaktig. Bogen er aktuell med boka «Russlands hemmelige krig mot Vesten». Foto: Bjørn Langsem
FÅR HØRE DET: Russlands ambassade i Norge anklager TV 2-journalist Øystein Bogen for å være løgnaktig. Bogen er aktuell med boka «Russlands hemmelige krig mot Vesten». Foto: Bjørn Langsem Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den nye boka til TV 2-journalist Øystein Bogen, vekker sterk motstand fra russiske myndigheter.

I boka «Russlands hemmelige krig mot Vesten» skriver den mangeårige Russland-korrespondenten at Vladimir Putin bruker spioner, statsansatte hackere, organiserte kriminelle, milliarder av olje-dollar og iskald kynisme i et forsøk på å splitte allianser og skape uro i Vestlige land. Også i Norge.

Bogen beskriver en hybridkrig - med angrep på flere fronter på en gang - rettet mot Norge.

- Provoserende, grunnløse og løgnaktige

Han nevner flere alvorlige cyberangrep de siste åra. Blant annet angrep som skal ha hatt som mål å påvirke norsk politikk og å sabotere norsk infrastruktur.

Tematikken Bogen omtaler er de siste åra blitt stadig mer aktualisert gjennom flere bøker, artikler og konklusjoner fra Russland-eksperter, etterretningstjenester og tenketanker.

Men landet selv er langt fra fornøyd med det den profilerte TV 2-journalisten skriver.

- Øystein Bogens nye bok «Russlands hemmelige krig mot Vesten» er et typisk eksempel på ivrig russofobi som dessverre har truffet noen politikere, journalister, eksperter og offentlige personer i Norge, skriver presseattaché Olga Kiriak ved Russlands ambassade i Oslo til Dagbladet.

Kiriak omtaler innholdet i boka som provoserende.

- Beskyldninger mot Russland og dets ledelse (hacking, propaganda, drap, «angrep og press mot Norge» og liknende) er provoserende, grunnløse og løgnaktige og er delvis kompilasjon av utbrukt oppspinn fra tvilsomme «ytre» kilder og delvis et resultat av forfatterens fantasi, hevder presseattacheen.

«Giftige verk»

Salven mot den profilerte journalisten og forfatteren slutter imidlertid ikke der. Kiriak mener videre at Bogen ikke lenger kan regnes som en «alvorlig ekspert».

- Slik det ser ut har Øystein Bogen brakt seg i miskreditt med boka og kan ikke lenger regnes som alvorlig ekspert, hvis materiale fortjener verken oppmerksomhet og tro. Vi tror at slike giftige «verk» tross all iver av «bogen-er» ikke kan ryste flere århundres vennskap mellom folkene i Russland og Norge, skriver presseattacheen.

Bogen reagerer på den russiske ambassadens svar.

- Dette var et voldsomt angrep, men ikke uventet. Det er et mønster vi har sett flere eksempler på de siste månedene, der diplomatiet går til voldsomme angrep på mediene. Både NRK, TV 2, og andre medier har måttet tåle påstander om at vi farer med løgn for angivelig å hisse opp den norske befolkning mot Russland, sier Bogen til Dagbladet.

Han mener likevel det er oppsiktsvekkende at russiske diplomater bruker energien på å gå til angrep mot forfatteren og bokas innhold.

- Mine påstander i boka er etter mitt syn godt belagt. Anerkjente kilder, som vestlig etterretning, tenketanker, den amerikanske kongressen, EU og Nato har flere av de samme konklusjonene. Jeg har drevet research i et års tid og intervjuet kilder i inn- og utland med inngående kjennskap til Russlands hemmelige krig mot Vesten, sier han.

- Ta ballen, ikke mannen

TV 2-journalisten, som fortsatt jobber jevnt og trutt i Russland, har en invitasjon til ambassaden.

- I den grad de faktisk har lest boka, inviterer jeg de til en samtale for å peke på hva de mener konkret er løgn og fantasi, sier han.

AMBASSADEN: Russlands ambassade i Oslo.
Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
AMBASSADEN: Russlands ambassade i Oslo. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer

Han peker på at slike krasse utspill generelt er uvanlig i diplomatisk sammenheng i Norge og i verden for øvrig.

- Jeg håper den russiske ambassaden heretter går etter ballen og ikke mannen i det de holder på med. Den siste meldingen beviser en del av de påstandene som jeg kommer med i boka. Det pågår en omfattende innsats for å forsøke å svekke vestlig befolknings tillit til sine institusjoner, medier og verdier, hevder han.

Angrep forsvarsnettsted

Denne uka gikk også den russiske ambassaden ut mot nettstedet Aldrimer.no, som skriver spesielt om Norges forsvar og sikkerhet.

Ambassaden mener Aldrimer.no gir et falskt bilde av virkeligheten:

- Aldrimer.no virkelig pisker opp antirussisk hysteri, legger ut partiske materialer og kommer med urimelige og grunnløse beskyldninger mot Russland. Til og med finnmarkinger får refs for å være «mer lojale mot Russland enn mot norske myndigheter i Oslo», skrev ambassaden.

FÅR REFS: Redaktør for nettstedet Aldrimer.no, Kjetil Stormark. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
FÅR REFS: Redaktør for nettstedet Aldrimer.no, Kjetil Stormark. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer

Ambassaden påpeker i brevet at det ikke er alt de er enig med i nye medier, men oppfordrer heller til å lese nettsteder som Resett, The Herland Report og Steigan.no.

- Hvis man tenker på hva diplomater vanligvis kommuniserer, så er det ganske sterk kost. Det er kanskje ikke så sterk kost hvis man tenker på hva den russiske utenrikstjenesten har kommunisert de siste åra, så jeg er ikke så veldig satt ut, sa redaktør for Aldrimer.no, Kjetil Stormark, i Dagsnytt atten på NRK i dag.

Han sier journalister alltid skal strekke seg etter å være så presise som mulig, men mener likevel ikke kritikken fra den russiske ambassaden treffer.

- Nei. Vi har beina godt planta på jorda og står for den journalistikken vi har laget, sier Stormark.

- Strategisk Norge

Blant de viktigste momentene i Bogens bok er hvorfor Norge er et interessant land for Russland. Han peker på at Norge er et viktig Nato-land med en toneangivende stemme internasjonalt.

- I tillegg ligger Norge strategisk plassert ved inngangsporten til Barentshavet, som trolig er Russlands viktigste område, sa Bogen til Dagbladet i går.

Han mener man må oppdage omfanget av store operasjoner for å kunne danne seg et bilde av avsenderens mål, som han i Russlands tilfelle mener er å bli hørt. Budskapet er at Norge må passe på å holde seg på matta.

Mens tjenester som Nasjonal sikkerhetsmyndighet og PST viser tendenser til større åpenhet, har den politiske ledelsen valgt å holde hodet lavt - i frykt for å provosere russerne, mener Bogen.

- Det er veldig uheldig at man fra politisk hold stort sett holder kjeft. Ved å ikke reagere overfor Russland risikerer man at de kanskje vil prøve seg på mer dramatiske operasjoner for å teste hvor grensa går, sa Bogen til Dagbladet i går.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!