Russlands ambassadør til Tyrkia drept. Nå varsler Putin hevn

- Bandittene skal få føle dette.

STERKE BILDER: Her, fra CNNs nyhetssending, er øyeblikket da Russlands ambassadør til Tyrkia, Andrej Karlov, blir skutt og drept. Gjerningsmannen, som også ble skutt og drept, skal angivelig ha ropt «Ikke glem Aleppo, ikke glem Syria!» og «Allahu akbar» («Gud er størst») like etter drapet. Vi advarer mot sterke bilder. Video: CNN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Putin varsler opptrapping i krigen mot terror etter at en tyrkisk politimann ropte «Allahu Akbar» og «Ikke glem Aleppo» da han drepte den russiske ambassadøren til Tyrkia. Så langt er det ikke annet enn religiøse slagord som typer på at drapsmannen var ekstremist.

Russlands president Vladimir Putin mener at drapet på hans ambassadør til Tyrkia, Andrej Karlov, var en «provokasjon» hvis mål var å skade båndene mellom de to landene.

- Forbrytelsen som er begått er uten tvil en provokasjon med sikte på å stanse normaliseringen av det russisk-tyrkiske forholdet og fredsprosessen i Syria, sier Putin ifølge russisk TV.

Drapet kommer etter flere dager med protester i Tyrkia mot Russlands rolle i Syria, selv om de to landene nå samarbeider om å evakuere innbyggere fra Øst-Aleppo.

- Det kan bare være ett svar på dette – å trappe opp kampen mot terrorisme. Bandittene skal få føle dette. Vi må finne ut hvem som står bak, sier Putin.

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan sier seg enig i at drapet var rettet mot å ødelegge normaliseringsprosessen som har funnet sted etter krisen som ble utløst da Tyrkia skjøt ned et russisk fly over Syria.

Ingen kjent aktivist

Den 22 år gamle politimannen som skjøt og drepte ambassadøren kom fra et rolig område vest i landet, ifølge innenriksminister Suleyman Soylu. Han hadde jobbet i politiets opprørsstyrke i under tre år.

Selv om Mevlut Mert Altintas ropte «Allahu Akbar» (Gud er størst) og «Ikke glem Aleppo» da han skjøt ambassadøren, er det ingenting så langt som tyder på at han hadde en dragning mot religiøs ekstremisme eller har hatt en aktivistisk fortid.

Altintas, som nektet å overgi seg, ble drept etter en rundt 15 minutter lang konfrontasjon med politiet. Moren, faren og søsteren hans er anholdt på hjemstedet og tatt inn til avhør.

Nyhetsbyrået Reuters melder at seks personer er pågrepet etter drapet.

Ifølge det statlige nyhetsbyrået Anadolu, skal det være snakk om gjerningsmannens familie og romkamerat.

Forferdet

Ankaras frittalende ordfører Melih Gökcek har på spekulert på Twitter om hvorvidt drapsmannen kan knyttes til Gülen-bevegelsen, som har fått skylden for det mislykkede kuppforsøket i juli. Så langt er det ingen andre som offisielt har fulgt opp Gökceks kommentarer.

FNs generalsekretær Ban Ki-moon sa mandag at han var «forferdet over denne meningsløse terrorhandlingen» og understreker at ingenting kan forsvare angrep på diplomater og sivile.

USA påtroppende president Donald Trump fordømmer handlingen og omtaler drapsmannen som en «radikal islamsk terrorist».

Europarådets generalsekretær Thorbjørn Jagland sier han er «sjokkert» og kondolerer til russiske myndigheter, familie og kolleger av ambassadør Karlov.

(NTB)

GJERNINGSMANNEN: Russlands ambassadør til Tyrkia, Andrej Karlov, ble skutt og drept mandag kveld, 19. desember. Her får politiet øye på gjerningsmannen. Video: IHA / CNN Vis mer