LEIESOLDATER?  Et anerkjent amerikansk nettsted hevder det er russiske leiesoldater har ankommet Ukraina. Foto: AP / Darko Vojinovic / NTB scanpix
LEIESOLDATER? Et anerkjent amerikansk nettsted hevder det er russiske leiesoldater har ankommet Ukraina. Foto: AP / Darko Vojinovic / NTB scanpixVis mer

- Russlands «Blackwater» har ankommet Ukraina

Hevder leiesoldater har inntatt Krim-halvøya.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SEVASTOPOL/OSLO (Dagbladet): Et anerkjent amerikansk nettsted hevder russiske leiesoldater har ankommet Ukraina.

Ukrainas fungerende president sa i kveld at 2000 russiske soldater skal ha ankommet Krim - og ba Russland stoppe provokasjonene.

- Russland har sendt styrker til Krim. De jobber med et scenario som har en klar analog til Abkhasia. Etter å først har satt i gang en militær konflikt, starter de annekteringen, sa Oleksandr Turtsjynov i et TV-intervju.

Men anerkjente Josh Rogin hos Daily Beast skriver i kveld at det slett ikke er russiske soldater som har ankommet Krim - men derimot private leiesoldater hyret av Russland.

- Ikke russiske soldater Da Russlands utenriksminister Sergei Lavrov snakket med sin amerikanske kollega John Kerry tidligere i dag, skal han ha gjort det klart at ingen soldater verken fra den russiske hæren eller -marinen har vært utplassert utenfor militærbasen til Svartehavsflåten.

Russland har helt siden Sovjetunionens oppløsning hatt denne store marineflåten ved byen Sevastopol på Krimhalvøya.

Men om det er riktig slik Daily Beast skriver, har Lavrov dermed full dekning for sin påstand - siden uttalelsen hans ikke omhandler private soldater.

Leiesoldatene agerer imidlertid på russisk kommando.

«Russiske Blackwater» Daily Beast hevder leiesoldatene er ansatt i selskapet Vnevedomstvenaya Okhrana, et leiesoldatselskap som lenge skal ha jobbet for russiske myndigheter med å beskytte marineinstallasjoner - nettopp på Krim-halvøya.

Nettstedet sammenligner de 2000 russiske leiesoldatene med Blackwater, det svært omdiskuterte sikkerhetsselskapet som tjente store summer, hyret inn av USA i Irak og Afghanistan.

Josh Rogin spekulerer videre i at leiesoldatene kan være utplassert for å bane vei for tidligere president Viktor Janukovitsj, som har måttet rømme til Moskva - men fortsatt bedyrer at han er Ukrainas president.

- De har ikke russiske uniformer, og den russiske regjeringen nekter at de er en del av det russiske militæret, men de utfører handlinger på direkte kommando fra den russiske marineflåten, sier den anerkjente utenrikspolitiske analytikeren Dmitri Simes.

Skal varsle Fem russiske transportfly landet tidligere i kveld på flyplassen i Simferopol. Det skal tidligere ha landet ti russiske helikopter av typen MI-24 på den samme flyplassen.

Tidligere på dagen observerte Dagbladet flere russiske militære kjøretøyer langs veien på tur til flyplassen Belbek som ligger rundt 50 kilometer utenfor Sevastopol. Aktiviteten med militære kjøretøyer var mye større enn normalt, sier kilder tl Dagbladet.

Russland har en militærbase på Krim-halvøya, der de har sin Svartehavsflåte i Sevastopol, sør på halvøya. Etter at Ukraina fikk sin uavhengighet i 1991 er avtalen at russerne får beholde basen fram til 2042.

Men Russland skal ifølge avtalen varsle ukrainske myndigheter om troppeforflytninger. Det er uklart om det er gjort, signalene fra Kiev kan tyde på at det ikke har skjedd.

SPERRET VEIEN: Flyplassen Belbek, som ligger rundt 50 kilometer utenfor Sevastopol, var overtatt av personer i uniformer. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet .
SPERRET VEIEN: Flyplassen Belbek, som ligger rundt 50 kilometer utenfor Sevastopol, var overtatt av personer i uniformer. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet . Vis mer