- Russlands bombetokt var ikke mot IS, de var for IS

Hevder russisk bombetokt har truffet CIA-tilknyttede opprørere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Vesten reagerer kraftig på gårsdagens bombetokt, der russerne hevder å ha gjennomført 20 angrep mot IS. Flere amerikanske medier melder onsdag at minst ett av flyangrepene rammet et område med CIA-trente Assad-opprørere. 

Det har i lengre tid vært kjent at Russland har drevet militær opprusting i Syria. Onsdag kom meldingen om at Russland har bombet deler av Homs-provinsen. Ifølge avisa Washington Post, har et av angrepene rammet et område i Syria der CIA-trente opprørere mot Assad-regimet har tilhold.

- Bomber for IS Stadig flere hevder at Putins nye Syria-krig ikke er rettet mot IS i det hele tatt. Foreløpige rapporter fra opprørsgrupper, syriske humanitære og det amerikanske embetsverket tyder tvert imot på at det er sivile og opprørere til Assad-regimet som er rammet av bombene.

- Bombetoktene var ikke mot IS, de var for IS, sier Nidal Ezddin i sivilforsvaret i Homs til avisa

Ifølge Washington Post, melder flere kilder i Syria om at de russiske bombeangrepene onsdag ble fulgt opp med tønnebombeangrep fra det syriske luftforsvaret.

På bakken i Syria er også desperasjonen stor over gårdagens angrep, melder New York Post. 

- Russland er en medsammensvoren i Assads forbrytelser, med støtte fra både USA og det internasjonale samfunnet for å drepe oss, sier Khoodair Khusheif, en aktivist i Homs-provinsen, til New York Times

- Dersom disse angrepene fortsetter på denne måten, vil Russland drepe flere sivile enn Bashar har gjort på fire år, sier han videre.

- Bruker «dumme» bomber Den amerikanske Russland-eksperten Jacob Kipp, mener det militære utstyret til russerne er underlegent det amerikanerne bruker. 

- Russerne kommer til å være fæle. De har ikke de samme våpensystemene som oss. Tidligere erfaringer viser at de slipper en mengde «dumme» bomber, sier Kipp til Washington Times.

- Endret maktbalansen Onsdagens angrep i Syria har endret maktbalansen i Midtøsten fullstendig, fortalte forsker Ståle Ulriksen ved Sjøkrigsskolen og Nupi til Dagbladet onsdag kveld. 

BOMBET: I mange måneder har det vært kjent at Russland har drevet militær opprusting i Syria. I dag kom meldingen om at Russland har bombet deler av Homs-provinsen. Foto: NTB Scanpix / Reuters
BOMBET: I mange måneder har det vært kjent at Russland har drevet militær opprusting i Syria. I dag kom meldingen om at Russland har bombet deler av Homs-provinsen. Foto: NTB Scanpix / Reuters Vis mer

- Russland har klart å gjøre seg til sentral aktør i Midtøsten og befestet stillingen som en stormakt i det multipolare verdensbildet. Putin har vært tydelig på hva han ønsker. Maktbalansen i området er fullstendig endret nå, sier han.  

Han er en av Norges fremste militæreksperter, og sier han ikke ble direkte overrasket over bombeangrepene, som ble utført med bare en times forvarsel mandag. 

- Jeg tror dette er relativt godt koordinert og planlagt i forhold til opptredenen Putin har hatt i FN, og den diplomatiske kontakten vi har sett at han har overfor Syrias naboland, sier han, og sikter til den russiske presidentens tale foran FNs generalforsamling, hvor Putin ba verden stå sammen mot IS-trusselen slik man en gang gjorde mot Hitler.