Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Russlands «forvirrende» strategi for å slå IS: Deler informasjon med terrorfienden Taliban

- Vi har sammenfallende interesser.

ANSPENT: Dette bildet fra oktober viser afghanske sivile som flykter etter at Afghanske sikkerhetsstyrker gikk til angrep mot opprørere fra både Taliban og IS i Nangarhar-provinsen. Et tyvetalls IS-soldater skal ha blitt drept i angrepet. Foto: EPA / GHULAMULLAH HABIBI / NTB Scanpix
ANSPENT: Dette bildet fra oktober viser afghanske sivile som flykter etter at Afghanske sikkerhetsstyrker gikk til angrep mot opprørere fra både Taliban og IS i Nangarhar-provinsen. Et tyvetalls IS-soldater skal ha blitt drept i angrepet. Foto: EPA / GHULAMULLAH HABIBI / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet):  - Talibans interesser sammenfaller med våre. Som tidligere nevnt har vi kommunikasjonskanaler for å utveksle informasjon med Taliban, sier Zamir Kabulov i det russiske utenriksdepartementet til nyhetsbyrået Interfax, skriver AFP.

Kabulov bekreftet at Russland nå utveksler informasjon med Taliban i en felles kamp mot IS.

Dette får også Washington Post opplyst av en talsperson fra utenriksdepartementet.

Til tross for at det tidligere er skrevet om det mulige samarbeidet mellom Russland og Taliban, beskriver Washington Post det begrensete partnerskapet som «en noe forvirrende vri» på Russlands kamp mot terror.

Våpensalg til Afghanistan Årsaken er at Russland i lang tid har beskrevet Taliban som en terrortrussel mot Russland, og en organisasjon som kan skape ustabilitet i regionen.

Taliban står også på Russlands liste over terrororganisasjoner, og er nektet adgang til landet.

I det samme intervjuet sa Kabulov også at Russland er klare til å forsyne Afghanistan med våpen, trolig for å hjelpe landet i deres kamp mot Taliban.

- Men det vil vi gjøre etter nøye vurderinger og for det meste på kommersiell basis, sa Kabulov.

Strategiske fiender Til tross for motstanden mot Taliban, ser de altså en felles fiende i IS, og i forrige uke annonserte Taliban at de kommer til å sende spesialstyrker for å kjempe mot IS.

Bakgrunnen for dette er at samtidig med at Taliban tilkjemper seg stadig mer makt i den strategisk viktige Helmand-provinsen, som står for rundt 40 prosent av Afghanistans opiumproduksjon, prøver IS å bli en konkurrerende maktfaktor og overta for Taliban i området, skriver Reuters.

Taliban og IS erklærte krig mot hverandre i januar 2015, og ifølge Reuters har IS-krigere øst i Afghanistan nå startet radiosendinger i et forsøk på å rekruttere og bygge seg opp for å ta over for Taliban som den ledende islamistiske kraften.

Russlands forsvarsminister Sergei Shoigu sa onsdag at IS sin tilstedeværelse i Afghanistan utgjør en trussel.

- Det gir oss ytterligere utfordringer, sa Shoigu, ifølge AFP.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media