Russlands invasjon av Ukraina:

Russlands hevn-beskjed

Onsdag morgen slo det igjen ned kamikaze-droner i Kyiv sentrum. På én av dem sto det skrevet en beskjed fra Putins krigsmaskin.

HEVN: På denne russiske kamikaze-dronen har russiske styrker skrevet på en hevnbeskjed. Onsdag morgen traff dronen en bygning i sentrum av Kyiv. På dronen står det «Za Rjazan», som betyr «for Rjazan» norsk. Foto: Reuters / NTB
HEVN: På denne russiske kamikaze-dronen har russiske styrker skrevet på en hevnbeskjed. Onsdag morgen traff dronen en bygning i sentrum av Kyiv. På dronen står det «Za Rjazan», som betyr «for Rjazan» norsk. Foto: Reuters / NTB Vis mer
Publisert

To bygninger ble skadd da Ukrainas hovedstad Kyiv onsdag morgen igjen ble truffet av en eller flere iranskproduserte kamikaze-droner.

Droneangrepet rammet Sjevtsjenko-distriktet i sentrum av byen, hvor blant annet Maidan-plassen, Sofiakatedralen og en rekke vestlige ambassader, deriblant den norske, ligger.

Foreløpig er det ikke meldt om noen drepte eller skadde, skriver Reuters.

ANGREP: Mandag 17. oktober ble boligblokka til Taras truffet under et droneangrep i Kyiv. Vis mer

Beskjed fra Russland

Det er uklart hvor mange kamikaze-droner som klarte å omgå Kyivs luftforsvar og treffe hovedstaden, men ukrainske myndigheter hevder luftforsvaret skjøt ned over 13 droner.

På bilder fra stedet hvor minst en drone slo ned, kan man se store skader på én av kontorbygningene.

Man kan også se vrakrester fra den aktuelle dronen ligge på bakken. På den er det skrevet en helt spesiell beskjed fra russerne:

«Za Rjazan!!!» står det skrevet på en av de horisontale rorene.

«Za» betyr «for» på norsk, og Rjazan er navnet på et russisk fylke som i forrige uke ble rammet av et ukrainsk angrep. Djagilevo flybase i fylket var målet for angrepet, og ligger om lag 180 kilometer sørøst for Moskva.

SKYTES NED: Ukraina har klart å stoppe en stadig større andel av russiske luftangrep. Det skyldes stadig mer treffsikre våpensystem, ifølge pensjonert generalløytnant Arne Bård Dalhaug. Reporter: Jostein Sletten / Dagbladet TV Vis mer

Halvparten ødelagt

I høst og vinter har Russland trappet opp sine luftangrep mot Ukraina kraftig.

Angrepene er tilsynelatende rettet mot Ukrainas kritiske infrastruktur, som vann- og strømforsyningen, og har forårsaket massive skader.

Halvparten av Ukrainas energiinfrastruktur er ødelagt av angrepene, ifølge FN.

Det forårsaker rullerende og langvarige strømbrudd over hele Ukraina. Deler av landet er regelrett uten strøm og vann, og i møte med vinteren, kan det forårsake store lidelser blant Ukrainas sivilbefolkning.

UKRAINA: Sikkerhetstjenesten i Ukraina innrømmer at russisk taktikk har vært et «mareritt» for de ukrainske front-styrkene den siste tiden - nå slår de tilbake. Video: Youtube / sikkerhetstjenesten i Ukraina Vis mer

- Jeg er stolt

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj berømmer luftforsvarets innsats onsdag morgen.

- Godt jobbet, jeg er stolt, sier Zelenskyj, ifølge Reuters.

Det er uklart nøyaktig hvilke luftforsvarssystemer som skjøt ned dronene, men Ukraina har tidligere mottatt - og tatt i bruk - det norskproduserte luftvernsystemet Nasams.

Nå ligger det an til at Ukraina får enda et avansert bidrag til sitt luftforsvar:

USA vurderer nå å donere Patriot-missiler til Ukraina, et avansert amerikanskprodusert luftvern, som også kan skyte ned ballistiske missiler.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer