I SAMTALER:  President Barack Obama snakket torsdag med Japans statsminister, Dette bildet er tatt ved en tidligere anledning, da Shinzo var på besøk i Det hvite hus. Foto: AFP PHOTO/Jewel Samad/NTB Scanpix
I SAMTALER: President Barack Obama snakket torsdag med Japans statsminister, Dette bildet er tatt ved en tidligere anledning, da Shinzo var på besøk i Det hvite hus. Foto: AFP PHOTO/Jewel Samad/NTB ScanpixVis mer

- Russlands inntog i Ukraina truer verdensfreden

USAs president og Japans statsminister om situasjonen på Krim.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): President Barack Obama snakket torsdag med den japanske statsministeren Shinzo Abe om situasjonen i Ukraina.

De var enige om at Russlands inntog i landet truer verdensfreden, melder nyhetsbyrået Reuters.

- De to lederne er enige om at Russlands handlinger er en trussel mot internasjonal fred og sikkerhet, og understreket viktigheten av å bevare Ukrainas suverenitet og territorielle integritet, heter det i en uttalelse fra Det hvite hus.

President Obama hadde også en timeslang samtale med Vladimir Putin torsdag ettermiddag. Da oppfordret han Russlands president  til å godta et forslag til løsning han har satt fram. Det er andre gang på en uke at de to har snakket lenge sammen på telefon.

Men etter at de hadde snakket sammen, sa Putin at det fortsatt er stor avstand mellom USA og Russland om Ukraina.

I en uttalelse etter telefonsamtalen sier Putin at de nye lederne i Kiev, som han mener kom til makten etter et grunnlovsstridig kupp, har innført «absolutt ulovlige beslutninger om Ukrainas østlige og sørøstlige regioner og Krim»

- Russland kan ikke ignorere rop om hjelp i denne saken, og opptrer i tråd med dette, i full overensstemmelse med folkeretten, sier han videre.