I RETTE MED RUSSLAND:  Bombingen i Syria og krigen i Øst-Ukraina er ikke kald krig, men reell krigføring, påpeker Erna Solberg. 

Foto: Berit Roald / NTB scanpix
I RETTE MED RUSSLAND: Bombingen i Syria og krigen i Øst-Ukraina er ikke kald krig, men reell krigføring, påpeker Erna Solberg. Foto: Berit Roald / NTB scanpixVis mer

- Russlands krigføring er ikke kald

Erna Solberg svarer Medvedev.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladdet) : - En ny kald krig har brutt ut. Det sa Russlands statminister Dmitrij Medvedev på sikkerhetskonferansen i München i går. 

Noe han ga Vesten skylden for.

- Nesten hver dag blir vi beskyldt for å komme med nye forferdelige trusler enten mot hele NATO, mot Europa, USA eller andre land, mente Medvedev.

I sin tale på Høyres sentralstyremøte i da, gikk Erna Solberg, som kom rett fra München, hardt ut mot uttalelsen.

- Beskrivelsen er ikke treffende etter min mening. Den russiske krigføringen er ikke kald, det er en faktisk krigføring, sier Solberg.

Hun pekte på bombingen i Syria og krigen i Øst-Europa.

- Dagens sikkerhetspolitiske situasjon i Europa er ikke en konflikt mellom to likeverdige parter, sanksjonene mot Russland skylders kun Russlands handlinger på Krim og i Øst-Ukraina. Det er kun i Russland interesse å framstille dette som en kamp mellom to likeverdige parter, men det stemmer ikke. Det er et forsøk på å fjerne ansvaret for sine handlinger, sier Solberg.

- Viktig avtale Hun trakk fram det lyspunktet det er at det nå er kommet på plass en våpenhvile etter fem år med krig, men som mange andre understekte også Solberg at det gjenstår å se om avtalen er mer enn en papiravtale.

- Det er på bakken i Syria vi vil se om styrkene, også de Russiske er villige til å stanse kampene. Det er utrolig viktig å se at avtalen vi ser konturene av, settes ut i praksis.

- Utenrikspolitikk og sikkerhetspolitikk tror jeg vil bli viktigere i årene framover, sier Solberg også.

- Ledighetsbekjempelse viktigst
Ellers var det den økende arbeidsledigheten i Norge som Erna Solberg brukte mest tid på.

Den økonomiske situasjonen for de ulike landsdelene er snudd på hodet, påpekte Statsministeren.

- I Nord-Norge og på Innlandet går det nå veldig bra. Rekrutteringen av for eksempel ingeniører til det offentlige går bedre. Men utfordringene i Rogaland og på Sør- og Vestlandet er store, og mange mennesker er direkte rammet.

- Det å bekjempe ledighet er og blir den viktigste oppgaven for regjeringen i årene som kommer.