- Russlands marine vil prøve å hindre militæraksjon mot Syria

Russiske marineskip i Middelhavet vil forsøke å «holde tilbake» styrkene til landene som forbereder en militæraksjon i området, ifølge russiske myndigheter.

VIL HINDRE AKSJON: En marinegast foran den russiske krysseren Moskva ved Sevastopol i Svartehavet tidligere i år. Foto: Reuters/NTB scanpix
VIL HINDRE AKSJON: En marinegast foran den russiske krysseren Moskva ved Sevastopol i Svartehavet tidligere i år. Foto: Reuters/NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den siste tiden skal Russland ha sendt en fregatt, en korvett, et stort landgangsfartøy og flere andre marineskip mot det østlige Middelhavet.

I samme område forbereder USAs marine en militæraksjon mot Syria. Russland misliker angrepsplanene sterkt, men har gjort det klart at landet ikke ønsker å bli trukket inn i konflikten.

- Fred og stabilitet Hvorfor de russiske skipene sendes til området, er likevel ikke helt klart.

- Våre marineskip er garantister for fred og stabilitet, et forsøk på å holde tilbake andre styrker som er rede til å starte en militæraksjon i regionen, sa viseforsvarsminister Anatolij Antonov til TV-stasjonen Rossija 24 torsdag.

Han understreket imidlertid at russiske styrker ikke har til hensikt å delta verken direkte eller indirekte i en eventuell konflikt.

Lover å hjelpe Mens Antonov uttalte seg noe tvetydig om saken, svarte president Vladimir Putin slik da han fredag ble spurt om Russland vil hjelpe Syria dersom landet blir angrepet:

- Det vil vi. Vi hjelper dem nå. Vi leverer våpen, vi samarbeider på det økonomiske feltet, og jeg håper vi vil samarbeide mer på det humanitære feltet for å gi hjelp til sivile som i dag er i en vanskelig situasjon.

USA håper på sin side å få støtte fra flere andre land dersom det planlagte angrepet på Syria iverksettes. Så langt er Frankrike det eneste EU-landet som har åpnet for å delta i militæraksjonen.

Den er ment som en reaksjon på det syriske regimets angivelige bruk av kjemiske våpen mot sin egen sivilbefolkning.

- Stridsområde Også en kilde i den russiske marinekommandoen i St. Petersburg kom fredag med uttalelser som kunne gi assosiasjoner til den kalde krigens dager.

Landgangsfartøyet Nikolaj Filtsjenkov vil snart sette kursen fra Svartehavet til sitt «stridsområde» ved kysten av Syria med «spesiell last» om bord, opplyste kilden til nyhetsbyrået Interfax.

Den spesielle lasten skal hentes i den russiske havnebyen Novorossijsk. Hva lasten inneholder, sa kilden ingenting om.

(NTB)