<strong>FEM LAND KONKURRERER:</strong> Fem land har kontinentalsokkel som strekker seg mot Nordpolen: Norge, Russland, Canada, USA og Danmark. Russland fornyer nå sitt krav på polen. Foto: RIA Novosti / Reuters / NTB Scanpix
FEM LAND KONKURRERER: Fem land har kontinentalsokkel som strekker seg mot Nordpolen: Norge, Russland, Canada, USA og Danmark. Russland fornyer nå sitt krav på polen. Foto: RIA Novosti / Reuters / NTB Scanpix Vis mer

Russlands Nordpolen-krav er det største så langt

- Det er mye prestisje i det.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Russland fornyer sitt krav på Nordpolen etter å ha fått det første forsøket i retur i 2002. Kravet omfatter 1,2 millioner kvadratkilometer av havbunnen i Arktis.

Etter årevis med omfattende undersøkelser, mener Russland at de har krav på øvrige områder i Arktis, skriver Barents Observer tirsdag. Den russiske kontinentalsokkelen strekker seg forbi Nordpolen, mener Russland.

Kravet inkluderer enorme områder under Nordishavet - Mendelejevryggen og Lomonosovryggen.

Sitt første krav på områder i Arktis sendte Russland i 2001 til FNs havrettskonvensjon. Men kravet ble sendt i retur et år senere på grunn av manglende dokumentasjon. Nå gjør russerne et nytt forsøk.

Prestisje Det reviderte kravet ser ut til å være det største hittil blant landene som kan framsette krav om områder i Polhavet, sier havrettsjurist Øystein Jensen ved Fridtjof Nansens Institutt til NTB.

Russlands Nordpolen-krav er det største så langt

Ifølge Canadas utenriksdepartement omfatter det russiske kravet 1,2 millioner kvadratkilometer av havbunnen i Arktis, og det strekker seg over 650 kilometer fra land, melder CBC News.

- Til slutt kan det bety at Russland får en vidstrakt kontinentalsokkel i Polhavet og større jurisdiksjon og muligheter når det kommer til utvinning av olje og gass. Det er dessuten mye prestisje i det, sier Jensen.

Men det reviderte kravet er langt fra dramatisk, understreker han.

- Det betyr bare at Russland har tatt et nytt steg i riktig retning. De er bundet av Havrettskonvensjonen og gjør det som kreves av dem, sier Jensen.

Russisk flagg Russerne plantet allerede i 2007 flagget sitt i havbunnen på Nordpolen. President Vladimir Putin understreket også tidligere i år at Russland øker sitt militære nærvær i Arktis for å «beskytte landets interesser».

Visestatsminister Dmitrij Rogozin tok dessuten en mellomstopp på Svalbard på vei til Nordpolen i april for å fremme russiske interesser i nordområdene.

Det norske utenriksdepartementet toner imidlertid ned det nye russiske kravet på områder i Polhavet.

- Dette er i tråd med systemet for fremleggelse av sokkelkrav som ble etablert ved FNs havrettskonvensjon, sier kommunikasjonssjef Frode Overland Andersen til NTB.

I strid med danske krav Danmark gjorde i fjor krav på 895 000 kvadratkilometer havbunn i Arktis, et område som går helt opp til Nordpolen. Deler av det samme området har også Russland nå fremmet krav om.

Nå er det opp til FNs kontinentalsokkelkommisjon å avgjøre striden. En beslutning er imidlertid et stykke unna: Behandlingstiden er minst tre år, ifølge havrettsjurist Jensen.

Kontinentalsokkelkommisjonen bekrefter at det vil bli tatt hensyn til det delvis reviderte kravet fra Russland. Det vil bli inkludert i den foreløpige dagsorden for neste ordinære møte, opplyser kommisjonen.

Norge har ikke fremmet krav på selve Nordpolen ettersom norsk kontinentalsokkel ligger for langt unna, men fikk i 2009 godkjent krav som utvidet den norske kontinentalsokkelen med over 250 000 kvadratkilometer.

(NTB)

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer