Russlands nye atomubåt utplasseres under seks mil fra Norge

120 meter lange «Severodvinsk» skal revolusjonere den russiske marinen.

NÆR NORGE: Den første av Russlands nye generasjon atomubåter er nå klar til dyst - og skal ligge til kai bare seks mil fra norskegrensa.K-560 «Severodvinsk» er 120 meter lang og oppkalt etter byen og verftet utenfor Arkangelsk i Nord-Russland. Ubåten har vært i testing utenfor Norge i sommer, og er den første av åtte som skal komme i innenfor den tyngst bevæpnede russiske ubåttypen. Foto: Sevmash.ru
NÆR NORGE: Den første av Russlands nye generasjon atomubåter er nå klar til dyst - og skal ligge til kai bare seks mil fra norskegrensa.K-560 «Severodvinsk» er 120 meter lang og oppkalt etter byen og verftet utenfor Arkangelsk i Nord-Russland. Ubåten har vært i testing utenfor Norge i sommer, og er den første av åtte som skal komme i innenfor den tyngst bevæpnede russiske ubåttypen. Foto: Sevmash.ruVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den første av Russlands nye generasjon atomubåter er nå klar til dyst - og skal ligge til kai bare seks mil fra norskegrensa.

Det melder Barents Observer. Ifølge avisa er «Severodvinsk» spådd å skulle revolusjonere den russiske marinen.

K-560 «Severodvinsk» er 120 meter lang og oppkalt etter byen og verftet utenfor Arkangelsk i Nord-Russland. Ubåten har vært i testing utenfor Norge i sommer, og er den første av åtte som skal komme i innenfor den tyngst bevæpnede russiske ubåttypen. Ubåten kan holde en hastighet på opptil 30 knop - 56 km/t, og har et mannskap på omkring 90.

Kan frakte atomstridshoder «Severodvinsk» benyttes av den 11. ubåtdivisjon i den russiske marinen, og mannskapet som skal betjene ubåten innlosjeres i Zaozyorsk - en avstengt, militær småby ikke så langt ifra veien fra Murmansk til Norge.

Avstanden til Norge fra Bolsjaya Loatka, der ubåten skal ligge til kai, er under seks mil. Nøyaktig hvilket utstyr som til enhver tid befinner seg på basen er ikke kjent, men det er kjent at det ikke er noe annet sted der Russland har utplassert atomvåpen så nært opptil NATO-territorium.

«Severodvinsk» kan ha med seg langdistanse-krysserraketter og gå helt ned til 600 meters dyp. Om ubåten vil utstyres med atomstridshoder er ikke kjent.

- I tilfelle en ulykke er jeg langt mer bekymret for utslipp fra atomreaktoren som driver ubåten, enn forurensning fra våpnene, sa ekspert på atomsikkerhet ved Forsvarets forskningsinstitutt, Steinar Høibråten, tidligere i år.

Bekymret Etterretningssjef generalløytnant Kjell Grandhagen sa i et intervju med Dagbladet tidligere i uka at Russland, slik E-tjenesten ser det, ikke utgjør noen direkte militær trussel mot Norge.

- Russland representerer cirka to prosent av verdens BNP, men har til tross for denne relativt svake økonomiske basen bestemt seg for å være en kjernefysisk supermakt som matcher USA, og en regional stormakt med kapasitet i den eurasiske regionen. Det vi har sett gjennom Ukraina er en vilje - gitt visse betingelser - til å bruke denne militærmakten. Russland har også de siste årene, i stedet for å bruke sine begrensede ressurser til å prioritere vekst, utvikling og sosiale reformer, bestemt seg for å fra 2011 til 2020 bruke fire tusen milliarder norske kroner på å anskaffe nytt, militært materiell, sa Grandhagen.

- Langtidsplanen for det russiske forsvaret innebærer at forsvarsutgiftene fra 2011 til 2016 skal øke med 75 prosent - mens statsbudsjettets utgiftsside totalt bare er forventet å øke med 20 prosent. Vi ser samtidig at demokratiseringsprosessen fra 1990- og tidlig 2000-tall er satt i revers. Opposisjonen har nå betydelig vanskeligere arbeidsforhold, trakasseres, og vi ser en stadig sterkere ensretting av mediene. Der det var en rivende økonomisk utvikling under Putins tidlige styre, ser vi nå en stagnasjon - til og med en resesjon.