Russlands nye våpen: - Første gang

For første gang har Russland tatt i bruk et utenlandsprodusert våpensystem i Ukraina, opplyser ukrainske myndigheter.

SKUTT NED: Russerne kaller dronen «Geranium 2», men både ukrainske myndigheter og uavhengige eksperter mener det dreier seg om en iransk Shahed-136. Denne ble skutt ned i Kupjansk 13. september. Foto: Det ukrainske forsvaret / Reuters / NTB
SKUTT NED: Russerne kaller dronen «Geranium 2», men både ukrainske myndigheter og uavhengige eksperter mener det dreier seg om en iransk Shahed-136. Denne ble skutt ned i Kupjansk 13. september. Foto: Det ukrainske forsvaret / Reuters / NTB Vis mer
Publisert

Ukrainske myndigheter har publisert bilder av en drone de har skutt ned over Kharkiv.

Dronen er en såkalt kamikaze-drone ved navn Shahed-136. Den er utviklet for å styrte inn i målet og eksplodere når den treffer. Våpensystemet er utviklet i Iran.

Dette er første gang russerne har tatt i bruk et våpensystem i Ukraina som ikke er utviklet i Russland, opplyser ukrainske kommandører til Wall Street Journal.

Oberst Rodion Kulagin, som er artillerikommandør i Ukrainas 92. motoriserte brigade, opplyser til avisa at russerne har malt om dronene, og gitt dem et nytt navn: «Geranium 2».

Ødelagt kanoner

Avisa har vært i kontakt med uavhengige våpeneksperter, som har sett på bildene av de ødelagte dronene, som bekrefter at de ser ut til å være Shahed-136-droner.

UKRAINA: Her går ukrainske soldater til angrep bak russernes linjer ved byen Lyman i Donbas-regionen. Video: Telegram Vis mer

Kulagin sier at i området han har ansvar for, så har de nye russiske dronene ødelagt to 152 mm Haubitser-kanoner, to 122 mm Haubitser-kanoner og to pansrede kjøretøy av typen BTR.

Den ukrainske kommandøren hevder at russerne stort sett benytter dronene i Kharkiv-området, hvor Ukraina de siste ukene har gjort store framskritt.

- Andre steder har russerne overveldende artilleri-overtak, og de klarer seg med det. Her har de ikke lenger artilleri-overtaket, så de har begynt å benytte disse dronene, sier han til WSJ.

Vanskelig å forsvare seg mot

En av våpenekspertene WSJ har snakket med, mener at de iranske dronene kan virke som en motvekt til de høyteknologiske våpnene Vesten leverer til Ukraina.

USA har blant annet donert såkalte Switchblade-droner som fungerer på tilsvarende måter, og et langtrekkende missilsystem ved navn HIMARS.

ROSSIYA-1: Under et talkshow på den statseide TV-kanalen Rossiya-1 innrømmer en av vertene nederlag i Ukraina. Video: Rossiya 1 / Russian Media Monitor. Reporter: Edward Stenlund. Vis mer

- Tilstedeværelsen av Shahed-136 i Ukraina-krigen forandrer utvilsomt de operasjonelle planene til Kyiv, sier Scott Crino i konsulentselskapet Red Six Solutions til avisa.

- Bare størrelsen til den ukrainske slagmarken gjør det vanskelig å forsvare seg mot Shahed-135, sier Crino.

- Svært sannsynlig

Britisk etterretning skrev i sin morgenoppdatering torsdag denne uka, at Russland sannsynligvis hadde tatt i bruk denne typen droner.

- Russland har mest sannsynlig tatt i bruk iranske ubemannede luftfartøy (UAV) for første gang. 13. september 2022 rapporterte ukrainske ledere at de hadde skutt ned en Shahed-136-drone nær Kupjansk, i området hvor Ukrainas suksessfulle offensiv pågår, skrev britene.

- Shahed-136 er en enveis angrepsdrone med en påstått rekkevidde på 2500 kilometer. Liknende iranskproduserte systemer har trolig blitt brukt i angrep i Midtøsten, inkludert mot oljetankeren MT «Mercer Street» i juli 2021, skrev de videre.

ÅRER: En video som spres på sosiale medier, skal angivelig vise ukrainske soldater late som de «ror» en norskdonert artillerivogn. Video: Dagbladet TV / Twitter @Doge_techno5 Vis mer

De mener videre at funnet av den iranske dronen bekrefter at Russland ser til andre tungt sanksjonerte regimer, som Iran og Nord-Korea, for å skaffe seg mer våpen.

- Tapet av en Shahed-136 nær frontlinjene tyder på at det er en realistisk mulighet for at Russland prøver å benytte systemet til å gjennomføre taktiske angrep heller enn mot mer strategiske mål lenger inn i ukrainsk område, skrev britene.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer