Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Russlands Paris Hilton» er datteren til Putins avdøde mentor. Dette er historien om farens mystiske dødsfall

Enka fikk gjennomført en egen obduksjon, og resultatene ligger i en safe utenfor Russland.

1994: I dette bildet fra 1994 står Anatolij Sobtsjak ved siden av Vladimir Putin i St. Petersburg. Foto: AP Photo/Dmitry Lovetsky/NTB Scanpix
1994: I dette bildet fra 1994 står Anatolij Sobtsjak ved siden av Vladimir Putin i St. Petersburg. Foto: AP Photo/Dmitry Lovetsky/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): SISTE: Med 73,9 prosent av stemmene sikrer Vladimir Putin seg sin fjerde presidentperiode, viser en valgdagsmåling.

Anatolij Sobtsjak og Boris N. Jeltsin var to av Russlands ledende medlemmer i den demokratiske bevegelsen på slutten av 1980-tallet.

Jeltsin ble landets første valgte president i 1991, og samme året ble Sobtsjak borgermester i St. Petersburg. Sobtsjak valgte ut Vladimir Putin, som den gang var en KGB-offiser, og ga ham sin første jobb i politikken.

PRESIDENTKANDIDAT: Ksenia Sobtsjak er en liberal TV-kjendis, blogger og journalist. Foto: AFP / SAUL LOEB / NTB Scanpix
PRESIDENTKANDIDAT: Ksenia Sobtsjak er en liberal TV-kjendis, blogger og journalist. Foto: AFP / SAUL LOEB / NTB Scanpix Vis mer

Sobtsjak døde i 2000, under mistenkelige omstendigheter. Søndag er det duket for presidentvalg i Russland, og hans egen datter stiller som kandidat.

«Russlands Paris Hilton»
Som ventet vant Vladimir Putin søndagens valg klart, med et sted mellom 71 og 76,4 prosent av stemmene, skriver NTB.

Ksenia Sobtsjak (36) kaller det et «falsk valg». ​

- Akkurat som et kasino, hvor huset alltid vinner. I russisk demokrati er seieren på Putins side, sa hun til BBC.

Hun er kanskje bedre kjent som «Russlands Paris Hilton». I tillegg går det rykter om at Putin er Sobtsjaks gudfar. Det finnes nemlig et bilde av Putin med hennes foreldre, tilsynelatende tatt rett etter hun ble døpt da hun var 12 år gammel.

Presidentkandidaten nekter for at Putin er hennes gudfar, og har fortalt at han deltok i dåpen, men hadde ingen formell rolle i seremonien, skriver The New Yorker.

Enkelte mener imidlertid at Sobtsjaks kandidatur er en del av Kremls eget prosjekt for å gi valget et demokratisk skinn og for å splitte Kreml-kritikerne. Dette har Sobtsjak avvist.

Åpnet dørene for Putin
Anatolij Sobtsjak anses som mannen som for alvor åpnet dørene for Putins vei inn i politikken. Han blir kalt Putins mentor, og han var også Putins professor ved juridisk fakultet ved Univeristetet i St. Petersburg på slutten av 1970-tallet.

- Jeg ville ikke kalt han en mentor eller lærer. Det fungerer slik i Russland at man må ha kontakter for å komme seg oppover og framover. Han var en som hjalp Putin framover i politikken, sier seniorforsker Tor Bukkvoll ved Forsvarets forskningsinstitutt til Dagbladet.

Putin og Sobtsjak sto hverandre nær, og da Sobtsjak ble anklaget for korrupsjon, hjalp Putin ham ut av landet, ifølge BBC.

BEGRAVELSEN: Vladimir Putin sammen med Ludmila Narusova. Foto: REUTERS/NTB Scanpix
BEGRAVELSEN: Vladimir Putin sammen med Ludmila Narusova. Foto: REUTERS/NTB Scanpix Vis mer

Forlot landet
Sobtsjak dro til Paris i 1997, og tilbrakte halvannet år i frivillig eksil i Frankrike. Hans kone, som da var medlem av parlamentet, sa at han hadde forlatt landet for å søke tilstrekkelig medisinsk behandling, da han hadde blitt syk, skrev New York Times i en artikkel om Sobtsjaks dødsfall i 2000.

Anklagene mot den tidligere borgermesteren ble henlagt, og han fikk en stilling som juridisk rådgiver for Kreml. På dette tidspunktet hadde Putin steppet inn som president, da Jeltsin trakk seg.

Døde av hjertestans
Putin holdt sin første valgkampanje for valget i mars 2000. Så døde hans gamle venn, 62 år gammel. Sobtsjak hadde blitt sendt til Kaliningrad som Putins personlige representant, og der døde han i et hotellrom.

Detaljene rundt dødsfallet er merkelige. Obduksjonen viste at han døde av hjertestans, men at det ikke fantes spor av et hjerteinfarkt.

To KGB-offiserer, som var med Sobtsjak, ble seinere funnet døde. Ifølge The New Yorker tror noen at Sobtsjak ble drept i forkant av Putins første presidentvalg fordi «han visste for mye».

- Jeg er redd
Sobtsjaks enke mistenkte at dødsfallet ikke var naturlig, og fikk en egen obduksjon gjennomført.

MOR OG DATTER: President Putin sammen med Ludmila Narusova og Ksenia Sobtsjak i 2003. Foto: Sputnik, Government Pool Photo via AP/NTB Scanpix
MOR OG DATTER: President Putin sammen med Ludmila Narusova og Ksenia Sobtsjak i 2003. Foto: Sputnik, Government Pool Photo via AP/NTB Scanpix Vis mer

Hun offentliggjorde aldri resultatene, og dokumentene ligger låst i en safe på et hemmelig sted utenfor Russland.

Hun vil ikke fortelle BBC hvorfor, men innrømmer at det kan ses på som en type forsikring. På spørsmål om hun er redd for sin og datterens sikkerhet, svarer hun:

- Du vet, å leve i dette landet er skummelt. Spesielt for dem som holder ved opposisjonen. Så ja, jeg er redd. Det er jeg.

Gråt i begravelsen
Under begravelsen satt Putin sammen med Sobtsjaks enke, Ludmila Narusova, og datteren, Ksenia Sobtsjak.

«Putin er virkelig fortvilet. Øynene hans er røde, han ser ut til å slite med å svelge når han omfavner Ludmila Narusova. Putin er ikke en skuespiller. Han pleier heller ikke vise følelser offentlig. Så er det rimelig å anta at han sliter med genuin sorg. Eller er det noe annet. Skyld?»

GRÅT: President Putin felte noen tårer etter valgseieren i 2012. Foto: AP /Ivan Sekretarev/NTB Scanpix
GRÅT: President Putin felte noen tårer etter valgseieren i 2012. Foto: AP /Ivan Sekretarev/NTB Scanpix Vis mer

Slik beskriver journalisten fra BBC videomateriale fra begravelsen. Det er sjeldent å se Putin vise følelser offentlig. Bukkvoll mener det er et image Putin selv dyrker.

- Å framstå som en sterk mann er viktig. Men da Putin ble valg på nytt i 2012 felte han noen tårer i offentligheten. Jeg tror han er ganske emosjonell selv om han prøver å framstille noe annet. Sinnet hans har nok vært en del av årsakene til tingene han har gjort, for eksempel sinnet hans mot vesten, sier Bukkvoll. ​


Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling