<strong>MOTSTANDERE?:</strong> Russlands president Vladimir Putin har i flere tiår hatt et nært forhold til Xenia Sobtsjak (midten) og hennes mor Ludmila Narusova (til høyre). Onsdag annonserte Sobtsjak at hun vil stille som motkandidat til Putin under neste års presidentvalg. Foto: Sputnik / AP / NTB Scanpix
MOTSTANDERE?: Russlands president Vladimir Putin har i flere tiår hatt et nært forhold til Xenia Sobtsjak (midten) og hennes mor Ludmila Narusova (til høyre). Onsdag annonserte Sobtsjak at hun vil stille som motkandidat til Putin under neste års presidentvalg. Foto: Sputnik / AP / NTB Scanpix Vis mer

Presidentvalget i Russland 2018:

«Russlands Paris Hilton» vil utfordre Putin: - Ønsker seg et nytt Russland

Den russiske TV-profilen og Putin-kritikeren Xenia Sobtsjak vil stille som kandidat i det russiske presidentvalget neste år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Xenia Sobtsjak (35) var først og fremst kjent for omverden som en av Russlands mest kjente TV-ansikter og en profilert kjendis som har blitt beskrevet som «Russlands svar på Paris Hilton», før hun plutselig dukket opp i demonstrasjoner mot landets mektige leder Vladimir Putin for seks år siden.

<strong>STILLER TIL VALG:</strong> Den russiske TV-profilen og Putin-kritikeren Xenia Sobtsjak vil stille som kandidat i det russiske presidentvalget neste år. Her fra 2004. Foto: AFP / NTB Scanpix
STILLER TIL VALG: Den russiske TV-profilen og Putin-kritikeren Xenia Sobtsjak vil stille som kandidat i det russiske presidentvalget neste år. Her fra 2004. Foto: AFP / NTB Scanpix Vis mer

I dag har hun annonsert at hun stiller som motkandidat til Putin under det russiske presidentvalget som avholdes i mars til neste år.

35 år gamle Sobtsjak sier selv at hun har bestemt seg for å stille som presidentkandidat fordi hun er lut lei av at de samme politikerne stiller til valg år etter år.

- Jeg ønsker å være en kandidat for velgere som er misfornøyde med den politiske ledelsen i Russland, skriver hun på sin nettside onsdag.

Hun stiller som uavhengig kandidat og må derfor klare å samle inn 300 000 underskrifter før kandidaturet hennes kan bli godkjent, skriver NTB.

Sobtsjak er journalist og tidligere programleder for en rekke russiske TV-produksjoner.

I 2012 ble TV-programmet GosDep på kanalen MTV Russland, som hun var programleder for, tatt av lufta etter bare én episode. Episoden hadde navnet «Hvor leder Putin oss?», og besto blant annet av intervjuer med flere Putin-kritikere.

Men historien om Xenia Sobtsjak og Vladimir Putin går mye lenger tilbake enn som så.

Faren «skapte» Putin

<strong>ÅPNET DØRENE:</strong> Anatolij Sobtsjak, den liberale borgermesteren i St. Petersburg, er regnet som mannen som for alvor åpnet dørene for Vladimir Putin på den politiske scenen. Nå, 17 år etter hans død, har datteren Xenia annonsert at hun stiller som motkandidat til Putin i neste års presidentvalg. Her er Sobtsjak avbildet sammen med den berømte russiske ballerinaen Maja Plisetskaja i 1997.
ÅPNET DØRENE: Anatolij Sobtsjak, den liberale borgermesteren i St. Petersburg, er regnet som mannen som for alvor åpnet dørene for Vladimir Putin på den politiske scenen. Nå, 17 år etter hans død, har datteren Xenia annonsert at hun stiller som motkandidat til Putin i neste års presidentvalg. Her er Sobtsjak avbildet sammen med den berømte russiske ballerinaen Maja Plisetskaja i 1997. Vis mer

Xenia Sobtsjaks vei fra å være en populær TV-kjendis til å bli en slags stemme for den russiske opposisjonen, er også en historie om et sviende nederlag for Vladimir Putin.

For da Putin på begynnelsen av 1990-tallet forsøkte å klatre i gradene etter en heller mislykket KGB-karriere, var det den liberale borgermesteren i Leningrad (nå St. Petersburg), en mann ved navn Anatolij Sobtsjak, som inviterte den framtidige statslederen inn i varmen. Som etternavnet tilsier var Anatolij Sobtsjak far til 35-år gamle Xenia Sobtsjak.

- Han var helt avgjørende for Putins vei inn i politikken, sier Dagbladets Russland-ekspert og mangeårige utenrikskorrespondent Morten Strand.

Sobtsjak, som var den første demokratisk valgte borgermesteren i byen, regnes som Putins politiske mentor. Han anses som mannen som for alvor åpnet dørene for Putins vei inn i politikken. Han var også Putins professor ved juridisk fakultet ved Universitetet i St. Petersburg på slutten av 1970-tallet.

Som rådgiver for Sobtsjak knyttet Putin viktige forbindelser til noen av Russlands mektigste menn. Det var også her han ble kjent med Russlands nåværende statsminister Dmitrij Anatoljevitsj Medvedev.

I Sobtsjaks fravær ledet Putin også ofte møtene i St. Petersburgs byregjering, og historien skal ha det til at han gjorde en god jobb.

Nært forhold

<strong>SØRGET:</strong> Vladimir Putin, den gang fungerende president, trøstet Ljudmila Narusova - enken etter Anatolij Sobtsjak - under en Sobtsjaks bisettelse 24. februar 2000. Bilder fra den samme seremonien viser Putin som kjemper mot tårene, mens han ledet deler av seremonien foran et titalls tusen sørgende. Foto: Alexander Demianchuk / Reuters / NTB Scanpix
SØRGET: Vladimir Putin, den gang fungerende president, trøstet Ljudmila Narusova - enken etter Anatolij Sobtsjak - under en Sobtsjaks bisettelse 24. februar 2000. Bilder fra den samme seremonien viser Putin som kjemper mot tårene, mens han ledet deler av seremonien foran et titalls tusen sørgende. Foto: Alexander Demianchuk / Reuters / NTB Scanpix Vis mer

Putins mentor Anatolij Sobtsjak døde som følge av et hjerteinfarkt 20. februar 2000. Men forholdet til Sobtsjaks datter Xenia ble holdt varmt.

- Forholdet hennes til Putin har vært nært helt siden barndommen. Det er så nært at hun har måttet dementere historier om at Putin skal være hennes gudfar, forteller Strand.

Men for snart seks år siden ble forholdet brått kjøligere, da Xenia Sobtsjak tok opposisjonens side etter påstått valgfusk ved parlamentsvalget 4. desember 2011. Sobtsjak støttet opposisjonen og deltok i de påfølgende demonstrasjonene.

Hun tok også del i kampanjen mot Putins gjenvalg året etter, og stilte som valgobservatør under presidentvalget i mars 2012.

- De ydmyket meg

Hun var en av de russiske protest-lederne som ble pekt ut som mål for landets undersøkelseskomité 12. juni samme år, da politietterforskere stormet inn i Sobtsjaks leilighet i Moskva og forlangte tilgang til hennes private korrespondanse.

I tillegg skal de ha tatt med seg en safe med 1,2 millioner dollar i kontanter.

Sobtsjak hadde før dette vært vurdert som «umulig å røre» på grunn av farens nære vennskap og betydning for Putin.

- De ydmyket meg, de ydmyket meg mer enn en gang. Jeg trodde aldri jeg ville si dette. Men det er så bra at min far ikke var her, og så dette, sa Xsenia Sobtsjak til Dozhd, en nettbasert russisk TV-kanal, den gang.

De ubesvarte spørsmålene

<strong>DEMONSTRERTE:</strong> 8. mai 2012 ble Sobtsjak anholdt i forbindelse med demonstrasjoner i Moskva. Foto: Sergey Ponomarev / AP / NTB Scanpix
DEMONSTRERTE: 8. mai 2012 ble Sobtsjak anholdt i forbindelse med demonstrasjoner i Moskva. Foto: Sergey Ponomarev / AP / NTB Scanpix Vis mer

Over 30 år etter at Putin møtte lille Xenia på borgermesterens kontor i St. Petersburg, har hun tilsynelatende bestemt seg for å ta opp kampen mot Russlands mektigste mann.

- Det virkelige spørsmålet er om hun vil stille som den såkalte lojale opposisjonen, eller som en systemkritiker, sier Strand.

Det er foreløpig vanskelig å si med sikkerhet. Flere analytikere mener kandidaturet ser ut som en Kreml-støttet kampanje, for å gi legitimitet til valget og samtidig splitte opposisjonen, skriver The Guardian.

- Ønsker et sivilisert Russland

OMSTRIDT, ELSKET OG HATET: Vladimir Putin er Russlands president. I dag fyller den mektige mannen 65 år. Dette er noen av øyeblikkene han er kjent for. Video/Foto: NTB / Scanpix. Redigering: Herman Borgstrøm Vis mer

Det er foreløpig lite som tyder på at Aleksej Navalny, Russlands mest framtredende opposisjonspolitiker og Putin-kritiker, vil få lov til å stille til valg. Den russiske valgkommisjonen har nektet Navalny å stille fordi han er domfelt for korrupsjon. Navalny sier dommen mot ham er politisk motivert.

- I løpet av de siste 17 årene så har en helt ny generasjon vokst fram. En generasjon som ønsker å se et nytt Russland, som er sivilisert og europeisk, sier Sobtsjak i et intervju med den russiske TV-kanalen Rain.

Hun kom ikke med direkte kritikk av Putin under intervjuet der hun lanserte sitt kandidatur til neste års presidentvalg.

- Den kandidaten som kan samle 20 prosent av stemmene uten å utfordre regimets makt, eller regimets legitimitet - slik Navalny ønsker, er den kandidaten og opposisjonen som regimet vil ha, sier Strand.

Sobtsjak sier hun vet at mange ikke vil ha tro på hennes kandidatur. Men hun sier samtidig at hun støtter opposisjonsleder Aleksej Navalnyj og ber om at han får lov til å stille som kandidat i valget.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer