Russlands presidentkandidater

I følge kilder i Kreml er presidenvalget framskyndet til 26. mars. Her er noen av de mest sannsynlige kandidatene:

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jevgenij Primakov:

kunngjorde sitt presidentkandidatur en uke før jul. Primakov var statsminister under finanskrisen høsten 1998 og fikk nyte stor respekt for innsatsen han gjorde den gang.

Primakov var har lenge vært blant Russlands mest populære politikere, men populariteten har vært synkende den siste tiden. Primakov er leder for partiet Fedrelandet-Hele-Russland (OVR). Primakovs parti står i opposisjon til de nåværende makthaverne i Kreml.

Primakov ga han sparken som statsminister i mai i år. Motvillighet i forbindelse med omstillingen til markedsreforemer skal være grunnen. Primakov er 70 år gammel.

Griogrij Javlinskij:

Griogrij Javlinskij er 47 år gammel, og kjent for sin vennlighet mot vesten. Han er leder for det liberale partiet Jabloko. Javlinskij er kjent for sine skarpe kritikker av korrupsjonen i regjeringen og for sin kritikk av mot de innflytelsesrike politiske lederne.

Javlinskij ble nummer fire i presidentvalget i 1996.

Aleksndr Lebed:

Eksgeneral Aleksandr Lebed er en av kandidatene til det forestående presidentvalget. Lebed samarbeider med mediemogulen og mangemilliardæren, Boris Berezovskij. Berezovskij er sentral i Jeltsins klan.

Aleksandr Lebed, har sterke røtter i de gamle tenkemåter. Lebed ville selge våpen til serberne, og dermed bryte med våpenboikotten under Kosovo-krisen tidligere i år.

Aleksandr Lebed er guvernør i Kalmykia som har erklært seg som Europas første buddhistiske stat.

Vladimir Sjirinovskij:

Vladimir Sjirinovskij er Russlands store ultranasjonalist. Sjirinovskij fikk stor oppslutning i valget i 1993 og fronter en populistisk fundert politikk.

Sjirinovskij er kjent for sin utradisjonelle stil og sine kraftfulle uttalelser.

Vladimir Putin:

Putin er populær blant folket i Russland. Fra å score nær null på meningsmålingene, er han nå med god margin blitt Russlands mest populære politiker.

Men i den vestlige verden er ikke populariteten den samme. Putin har fått kraftig kritikk for de russiske styrkenes aksjoner i Tsjetsjenia. Putin har hele tiden hevdet at Russland ikke er skyldig i tsjetsjenernes lidelser, men at de tsjetsjenske lederne må ta ansvaret.

Vladimir Putin har en fortid fra den tidligere sovjetiske sikkerhetstjenesten KGB. Putin overtok som statsminister i august i år, og ble allerede da utnevnte Jeltsin han som sin egen arvtaker.