Presidentvalg i Russland

Russlands presidentvalg: - Putin sitter til han dør eller blir kastet

Norske eksperter forteller hva vi kan forvente av Putins neste presidentperiode.

VALG: Søndag er det valg i Russland, og det er høyst forventet at president Vladimir Putin igjen vil bli valgt som president. Foto: Sputnik/Kremlin via REUTERS/NTB Scanpix
VALG: Søndag er det valg i Russland, og det er høyst forventet at president Vladimir Putin igjen vil bli valgt som president. Foto: Sputnik/Kremlin via REUTERS/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Vladimir Putin (65) har styrt Russland som statsminister eller president i 18 år. I dag er det valg i Russland, og valgvinneren vil sitte med makta fram til 2024.

Putin er på forhånd spådd en sikker seier ettersom meningsmålinger gir ham en oppslutning på rundt 80 prosent.

(Artikkelen fortsetter etter grafikken)

Men Putin er også opptatt av en så høy valgdeltakelse som mulig for å gi seg selv mest mulig legitimitet.

Den russiske grunnloven slår fast at presidenter bare kan sitte i to sammenhengende perioder. Putin var president fra 2000 til 2009, men tok da en pause og var statsminister fram til 2012. Da ble han på nytt valgt til president.

Om han blir valgt søndag, vil dette bli hans fjerde og siste presidentperiode.

Slår ned på all opposisjon ​
- Hva kan vi forvente av Vladimir Putin i hans neste seks år som president?

- Mye av det samme. Han har lagt seg på en sterk autoritær kurs hvor man slår ned på all opposisjon og alle alternative måter å se verden på, sier Iver B. Neumann, direktør ved NOVA (Norsk institutt for forskning om oppvekst, velferd og aldring), til Dagbladet.

- Den sterke undertrykkingen av miljøaktivister, homofile-, etniske- og andre frivillige organisasjoner vil fortsette, legger han til.

Neumann mener at Putin vil fortsette å bruke penger på å fortsette den militære opprustningen.

- Grunnlaget for Russlands makt, nemlig en sunn økonomi, vil være like dårlig som den har vært. Russland forblir en makt med armer av stål, men med bein av leire, sier Neumann.

- Villig til å gjøre alt
I begynnelsen av mars ble Sergej Skripal, en tidligere russisk dobbeltagent, og hans datter funnet på en benk utenfor et kjøpesenter i Salisbury, England. De skal ha blitt utsatt for den kraftige nervegiften Novitsjok, som i sin tid ble utviklet av Sovjetunionen. Begge er innlagt på sykehus, og tilstanden beskrives fortsatt som kritisk.

OMSTRIDT, ELSKET OG HATET: Vladimir Putin er Russlands president. I dag fyller den mektige mannen 65 år. Dette er noen av øyeblikkene han er kjent for. Video/Foto: NTB / Scanpix. Redigering: Herman Borgstrøm Vis mer

Storbritannia mener det er svært sannsynlig at Russland står bak drapsforsøket.

- Putin vil bli lagt merke til internasjonalt, og hans Russland er villig til å gjøre alt for å bli lagt merke til. Måten giftangrepet er gjennomført, viser at hovedpoenget er å bli lagt merke til, sier Neumann.

Selv om dette i teorien skal bli Putins siste presidentperiode, betyr det ikke at det blir slik.

- Putin satte inn Dmitrij Medvedev i fire år (2008-2012 red.anm.), med avtale om at han skulle komme tilbake, sier Neumann.

Medvedev nominerte Putin som statsministerkandidat få timer etter at han selv ble president, og dagen etter ble Putin valgt til statsminister. Selv om Putin i denne perioden ikke var øverste leder, betraktet mange ham som det reelle overhodet.

- Det er ikke respekt for spillereglene. Putin sitter til han dør eller blir kastet. Han er den store tradisjonens vokter. Hvordan han gjør det er ikke så interessant, men han kommer til å gjøre det, sier han.

Vil sikre etterfølger
Tusenkronersspørsmålet, ifølge Tor Bukkvoll ved Forsvarets forskningsinstitutt, er om dette vil bli Putins siste presidentperiode. I motsetning til Neumann, mener han at Putin vil bruke denne perioden til å sikre en etterfølger og et så positivt bilde av seg selv som mulig.

- Jeg vet ikke mer enn noen andre, men jeg tror dette er siste runde. Likevel skal man ikke utelukke noe, sier han til Dagbladet.

Når det kommer til hva vi kan forvente av Putins neste seks år som president, sier også Bukkvoll at vi kan forvente mye av det samme - på så å si alt mulig.

Den russiske eliten, med Putin i spissen, har overbevist seg selv om at alle former for reell opposisjon er fordekt agentvirksomhet fra vestens side, og dermed slås opposisjon hardt ned på. Dette vil fortsette, mener Bukkvoll.

Ungdomsgenerasjonen
- På innenriksfronten kan man se på talen han holdt i begynnelsen av mars. Den delen som handlet om innenrikspolitikk, inneholdt ganske urealistiske målsettinger, og det ble ikke sagt noe om hvordan disse skal oppnås. Slikt har han sagt før, sier Bukkvoll.

​Noe som det er knyttet usikkerhet til for neste presidentperiode, er den russiske ungdomsgenerasjonen.

- De føler det er få muligheter for å lykkes karrieremessig i Russland, fordi de attraktive stillingene går til de med mange kontakter, ikke nødvendigvis de som er flinkest, forteller Bukkvoll.

Gitt opp gode forhold til vesten
Når det kommer til utenrikspolitikk, tror Bukkvoll at Putin har gitt opp å prøve å få til et godt forhold til vesten.

- Han har skjønt at han ikke får det på sine premisser. Han forsøkte, men med vilkår som vesten ikke kunne godta.

Russland har spesielt anspente forhold til USA og Storbritannia. Bukkvoll tror ikke forholdene vil bedre seg framover.

- Det er vanskelig å tro at det vil bedre seg. Vi må håpe at det er nok folk på både russisk og vestlig side som ikke vil at dette skal eskalere til full konflikt. De neste seks åra handler om å manøvrere et dårlig forhold for å unngå full konflikt. Det tror jeg er mulig, sier Bukkvoll.

HISTORISKE: Donald Trump og Vladimir Putin håndhilste for første gang i Hamburg i dag. Det er den tyske regjeringen som på Facebook har delt de første bildene av de to presidentens møte.Video: CNN / Bundesregierung Vis mer

Putins arv
​Bukkvoll mener Putin vil bli husket for å skape orden etter kaoset på 90-tallet, men samtidig for å bygge et politisk økonomisk system som hindrer Russland i å utvikle sin økonomi på andre områder enn olje og gass.

- Han vil vel bli husket for det anspente forholdet med vesten også, vil jeg tro, sier han.

Neumann mener Putins arv vil være gjeninnføringen av tradisjonalistisk autoritær politikk. ​

- Det er tilbakevendingen til det gamle nasjonalistiske styret, og manglende evne til å bygge opp Russland økonomisk han vil bli husket for, sier Neumann.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer