Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Russlands prøvestein

En tidlig februarmorgen 1996 ble den tidligere marineoffiseren Aleksandr Nikitin vekket av det hemmelige politiet i sitt hjem i St. Petersburg. Han ble arrestert, siktet for landsforræderi, og satt på isolat.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bakgrunnen for fengslingen og spionanklagene var Nikitins arbeid med Nordflåterapporten i regi av Bellona: en oversikt over den radioaktive atomtrusselen fra marinebasene i nord, nær grensa til Norge.

  • Nikitin satt fengslet i ni måneder før han slapp ut i desember 1996. Siden den gang har han sittet dels i husarrest, og siden i byarrest i hjembyen St. Petersburg. Hovedanklagene mot ham står ved lag.
  • Saken mot miljøaktivisten har vakt enorm oppmerksomhet, så vel i Europa som i USA. Blant støttespillerne finner vi toppolitikere fra hele Europa, med hjerte i Europa-parlamentet. Fra USA har både Al Gore og Bill Clinton tatt opp saken overfor Russland. Norsk UD har nedlagt et stort arbeid i saken, til støtte for miljøarbeidet og Nikitins rettigheter.
  • Hovedanklagen mot Nikitin er hjemlet i en hemmelig russisk lov, forfattet av Forsvarsdepartementet seks måneder etter arrestasjonen. Loven er gitt tilbakevirkende kraft, og kan være grunnlovsstridig.
  • I forrige uke gikk dommeren i saken, Sergej Golets, ut og krevde den omtalte spionloven offentliggjort innen 15. oktober. Den 20. oktober starter saken mot Nikitin i byretten i St. Petersburg.
  • Kjennere av Russland betegner prosessen mot Aleksandr Nikitin som symbolsaken framfor noen. Den omhandler Russlands vei videre, enten mot demokrati og åpenhet, eller mot videre sentralstyre og sensur.

Nikitins advokat, Jurij Schmidt, har i halvannet år kjempet for at denne loven skal gjøres offentlig, uten å lykkes.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media