Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Russlands regjering går av

Samme dag som Russlands president Vladimir Putin foreslo en rekke endringer i grunnloven, varslet Russlands statsminister at regjeringen vil gå av.

GÅR AV: Russlands statsminister Dmitrij Medvedev har levert sin oppsigelse til president Vladimir Putin. Hele regjeringen vil nå gå av, ifølge Medvedev. Foto: AP / NTB Scanpix
GÅR AV: Russlands statsminister Dmitrij Medvedev har levert sin oppsigelse til president Vladimir Putin. Hele regjeringen vil nå gå av, ifølge Medvedev. Foto: AP / NTB Scanpix Vis mer

Den russiske regjeringen vil gå av for å tilrettelegge for president Vladimir Putins foreslåtte grunnlovsendringer.

Det fortalte Russlands statsminister Dmitrij Medvedev under et møte med Putin i ettermiddag norsk tid, som har levert sin oppsigelse til Putin.

Medvedev er imidlertid blitt utnevnt til den nest høyeste posisjonen i Russlands sikkerhetsråd, som for øvrig ledes av Putin.

Den overraskende avgjørelsen kommer samme dag som Putin holdt sin årlige tale til Russlands nasjonalforsamling.

Vil endre grunnloven

I talen til Dumaen varslet Putin at han vil gi parlamentet myndighet til å utnevne Russlands statsminister og regjeringsmedlemmer.

Det er et ansvar som konstitusjonelt hviler hos presidenten per i dag.

- Det vil øke rollen til og betydningen av landets parlament og partiene, sa Putin i sin tale, ifølge NTB.

I talen fortalte han at den russiske presidenten fremdeles skal beholde retten til å kunne sparke både statsministeren og regjeringsmedlemmene.

Han sa også at han legge fram forslagene til grunnlovsendringene til en folkeavstemning.

TOPPMØTE: Toppmøte mellom russiske president Putin og Nord-Koreas leder, Kim Jong-un skjer i den russiske byen Vladivostok. Video: AP Vis mer

To perioder - så ut

Forslagene om grunnlovsendringene kommer før valget til den russiske nasjonalforsamlingen i 2021. Den siste tida har Putins støtteparti Forente Russland, landets største parti, gjort det dårlig på målingene.

Det har lenge vært spekulert i hvordan Putin kan komme til å reformere det politiske systemet i Russland før 2024.

Da er nemlig hans presidentperiode over, og Putin må da, i henhold til grunnloven, gå av som president. Man kan nemlig ikke sitte i flere enn to perioder sammenhengende som president i Russland.

The Guardian skriver at de foreslåtte endringene i den russiske grunnloven vil begrense makta til hans etterkommer. De mener de indikerer at Putin kan ta sikte på å igjen vende tilbake til rollen som statsminister, men da med mer makt.

Eksperten om situasjonen

Den russiske regjeringens beslutning om å gå av kan inngå i en prosess hvor president Vladimir Putin får beholde en sentral maktposisjon når perioden utløper.

Det mener Russland-forsker Julie Wilhelmsen ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (Nupi).

- Putin er opptatt av å følge loven eller eventuelt endre loven slik at han ikke kan kritiseres for å ikke følge lovens bokstav. En endring vil gjøre det legitimt for ham å oppnå nye maktposisjoner når hans presidentperiode løper ut i 2024, sier hun til NTB.

ARKTIS: Russland og Vladimir Putin setter inn store ressurser på å dominere havområdene nord i Arktis. Video: CNN Vis mer

Putins presidentskap

67 år gamle Putin har styrt Russland siden 31. desember 1999. Han var president i to perioder fra 2000 til 2008, deretter statsminister fra 2008 til 2012.

Putin ble igjen valgt til president i 2012. I mellomtida endret han grunnloven og utvidet presidentperioden fra fire til seks år.

I 2018 vant Putin igjen en ny presidentperiode.

Dagbladet oppdaterer saken.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media